Ajax-pitbull was aan het breken met gestrekt been: 'Stam was mijn voorbeeld'

Ajax-pitbull was aan het breken met gestrekt been: 'Stam was mijn voorbeeld'

09-10-2015 07:30
4

Kenny Tete, die vrijdag twintig is geworden, debuteert zaterdag in het Nederlands elftal. Een mooier cadeau kan de Ajacied zich niet wensen. Zijn ontwikkeling verloopt stormachtig. En één van zijn grote kwaliteiten is zijn tackle.

"Jaap Stam was mijn voorbeeld en ik wilde van jongs af aan al verdediger worden. Het geeft me een kick als ik de bal afpak of een mooie onderschepping heb. Lekker breken, vind ik fijn. Dat gevoel is te vergelijken met een goal maken. Al denk ik dat dat nóg mooier is", zegt Tete in het Algemeen Dagblad.

De tackle leerde de rechtsback op straat. "Daar heb ik mijn tackles geleerd. Hoe je dat op steen doet? Gewoon hetzelfde als op gras: liggen. Je komt iets harder terecht, maar je wordt er ook harder van. Het was niet zo dat ik kwam aanrennen en een sliding maakte, maar ik ging wat sneller naar de grond dan een ander. Hoeveel broeken me dat heeft gekost, moet je aan mijn vader vragen", gaat de Ajacied verder.

Tackle-techniek
"Een goede tackle is gewoon een kwestie van timen en voor de bal gaan. Tot nu pakt het goed uit, want ik doe eigenlijk zo maar wat. Het klopt dat je heel dicht bij een rode kaart zit als je een fractie te laat bent. Maar daarom moet je ook niet te veel nadenken en gewoon gaan. In het strafschopgebied wil ik liever niet omlaag gaan, maar als de tegenstander me voorbij wil en ik ertussen kan zitten, doe ik dat", aldus de debutant.

Tete gaat dit seizoen als een komeet met een basisplaats bij Ajax en het komende debuut voor Oranje. Mede dankzij die snelle ontwikkeling zegt de verdediger rustiger te zijn geworden. "Vroeger kwam ik gewoon met gestrekt been in. De trainers zijn veel met me bezig geweest. Ik moet meer achteruitlopen en afwachten, omdat ik best om een tegenstander heen de bal kan afpakken."