'Papegaaiende' Cocu 'verantwoordelijk' voor hardnekkig penaltysyndroom PSV

'Papegaaiende' Cocu 'verantwoordelijk' voor hardnekkig penaltysyndroom PSV

15-11-2015 17:37
5

Het penaltysyndroom van PSV steekt dit seizoen erger dan ooit de kop op. Van de laatste elf pogingen vanaf de stip werden er slechts vier omgezet in een doelpunt. Phillip Cocu is daar verantwoordelijk voor.

Die conclusie trekt Gyuri Vergouw, die te boek staat als Professor Penalty. De onderzoeker analyseerde in totaal zo'n twintigduizend strafschoppen en kwam tot de conclusie dat training wel degelijk effect heeft. Het syndroom van PSV is volgens hem te herleiden naar de gemiste penalty van Cocu tegen Brazilië op het WK in 1998. De PSV-trainer zei toen dat 'je er toch niet op kan trainen'.

Onzin, stelt Vergouw. "Het is een cultuur die nu van generatie op generatie wordt doorgegeven", aldus de deskundige bij Omroep Brabant. Hij adviseert Cocu om 'eens in de literatuur te duiken, om zo de cultuur van het pagegaaien - dat het nemen van penalty's niet te trainen is - te doorbreken'.

Het is volgens Vergouw immers wél te trainen. De nationale ploeg van Duitsland mist bijvoorbeeld slechts één op de twintig penalty's. Het advies voor de spelers van PSV: "Blijven oefenen. Inslijpen. En je concentreren, dus niet zomaar iets doen. Anders blijf je internationaal gezien de lachers op je hand krijgen."