Ajax heeft doeltreffend foefje verzonnen: In een lokaaltje op De Toekomst

Ajax heeft doeltreffend foefje verzonnen: "In een lokaaltje op De Toekomst"

23-11-2015 09:48
4

Carlo l'Ami werd na afloop van de 5-1 winstpartij van Ajax op SC Cambuur geprezen. Samen met de trainer oefenen de Ajacieden op dode spelmomenten en tegen Cambuur maakte Ajax van die momenten optimaal gebruik, weten ook Mitchell Dijks, Joël Veltman en Nemanja Gudelj.

Waarom oefent Ajax veel op dergelijke momenten? "Omdat het je kan helpen tegen een tegenstander die zich ingraaft", aldus Dijks in De Telegraaf. "Twee dagen voor een wedstrijd zitten we al te puzzelen op onze hoekschoppen. Dan sluiten we ons met Carlo op in een lokaaltje op De Toekomst, analyseren we hoe de tegenstander bij corners verdedigt en komt hij met nieuwtjes om daarvan te profiteren. (...) Per mail krijgen we ook de corners van in dit geval Cambuur en waar er voor ons wat valt te halen."

Elke week verschillen de hoekschoppen, waarvan diverse varianten worden geoefend. "En de cornernemer geeft het gebaar. Eén hand of twee handen omhoog of helemaal niets. En als Nemanja of Lasse Schöne mensen bijeen roepen, weten we ook al genoeg", vervolgt Dijks. Veltman:  "Je ziet steeds meer internationale wedstrijden op details beslist worden. En het is ook niet zo dat wij de langste jongens hebben. Dan moet je variëren, in beweging zijn."

Er zit wel een vast patroon in looplijnen naar de eerste paal en de keeper. "Maar daarnaast hebben we een paar verrassingen in petto, omdat we wendbaar zijn. Lange bomen kun je afschudden door te bewegen. Het is leuk om dat uit te vogelen, maar nog veel leuker als het zich zo uitbetaalt als tegen Cambuur", jubelt Veltman. Gudelj is de specialist en neemt veel corners met de nieuwe Adidas-bal. "Persoonlijk vind ik hem fijner dan de vorige, omdat je wat meer grip hebt. Die andere vond ik iets te glad. Er wordt met risico geschoten, dus af en toe ligt hij bij de derde paal... Maar meestal gaat het goed."