Stam: Heb Cruijff de voorbije jaren nog nooit bij een training gezien

Stam: "Heb Cruijff de voorbije jaren nog nooit bij een training gezien"

24-11-2015 17:04
33

Jaap Stam ergert zich aan de kritiek van Johan Cruijff, die onlangs aftrad als adviseur van Ajax. De oud-verdediger vindt de opmerkingen van de legendarische nummer veertien vreemd, omdat hij in de voorbije jaren nooit een bezoek heeft gebracht aan De Toekomst.

Cruijff stelde vorige week in De Telegraaf dat de balaannames en handelingssnelheid van een groot gedeelte van de Ajax-hoofdmacht ondermaats is en dat het probleem daarvan begint bij de jeugdopleiding van de Amsterdamse club. "Ik heb Cruijff de voorbije jaren nog nooit bij een training van Jong Ajax gezien", countert Stam in gesprek met Voetbal International.

"En zijn pionnen binnen de club ook niet. Hoe weet hij dan waar wij met de talenten aan werken? We zijn juist continu bezig met dergelijke technische aspecten. Cruijff laat kritiek optekenen terwijl hij onze werkwijze niet kent. Hij heeft nooit met mij gesproken over Jong Ajax, terwijl deze ploeg een belangrijke schakel is tussen de opleiding en het eerste elftal. Zoals ik ook nooit ben benaderd door Tscheu La Ling toen die met zijn rapport over Ajax bezig was."

Volgens Stam zijn de huidige jeugdtrainers en stafleden binnen Ajax capabel genoeg. "Ik heb respect voor alles wat Cruijff heeft bereikt in zijn carrière. Maar hij is niet de enige in Nederland met verstand van voetbal. En hij is ook niet de enige die ooit op topniveau heeft gespeeld. Wij werken dagelijks met spelers bij Ajax. Dan kun je volgens mij tot een beter oordeel komen dan wanneer je dat op afstand doet."