Gegniffel om focuscoach Ajax: 'Het begrip is misschien wat ongelukkig gekozen'

Gegniffel om focuscoach Ajax: 'Het begrip is misschien wat ongelukkig gekozen'

25-11-2015 20:12
4

Arnold Bruggink vindt het jammer dat er in Nederland soms lacherig wordt gedaan over het gebruik van sportpsychologen en mentale begeleiding van voetballers. De voormalig speler van onder meer PSV, sc Heerenveen en Hannover 96 schrijft dat in zijn column in Voetbal International. 

'Jürgen Klinsmann nam als bondscoach van Duitsland al in 2004 een sportpsycholoog permanent op in zijn begeleidingsstaf. Na de dood van Robert Enke konden wij bij Hannover 96 ook beschikken over psychologische en mentale begeleiding, zowel individueel als in groepsverband. Als Frank de Boer echter een focuscoach introduceert bij Ajax, wordt er alom gegniffeld', steekt Bruggink van wal. 

'Het begrip focuscoach is misschien wat ongelukkig gekozen, maar ik begrijp die scepsis niet. De Boer heeft bij Ajax een jonge spelersgroep, waarvan veel wordt verwacht. Wat is er op tegen als iemand die jongens leert hoe ze zich moeten voorbereiden op een wedstrijd, hoe ze een wedstrijd moeten beleven en hoe ze zich door ademhalingstechnieken leren te ontspannen?', vervolgt de oud-international. 

'De benadering en begeleiding van voetballers is complex geworden. Een trainer kan dat echt niet meer alleen en heeft specialisten nodig. Elke procent die een speler beter maakt, is er één. En volgens mij heeft het Nederlandse voetbal allang het recht verspeeld om conservatief te blijven.'