Gullit ziet gebrek aan kwaliteit: 'Daarom kun je dat Locadia niet kwalijk nemen'

Gullit ziet gebrek aan kwaliteit: 'Daarom kun je dat Locadia niet kwalijk nemen'

28-11-2015 08:02
1

De euforie na het 0-0 gelijkspel van PSV op bezoek bij Manchester United werd niet gedeeld door Ruud Gullit. Hij bleef met een 'katterig gevoel zitten na afloop'.

'Omdat er voor PSV veel meer in had gezeten dan een gelijkspel', schrijft Gullit in zijn column in De Telegraaf. 'Achteraf denk ik dat de PSV’ers dit te weinig beseften. We moeten uitkijken dat we onszelf in Nederland geen complex aanpraten dat we zo verschrikkelijk slecht zijn.'

Wedden

Meer odds

'Te vaak verdedigen we slecht en te vaak zijn we naïef in de aanval, maar PSV laat ook zien dat we heus wel aardig kunnen voetballen en helemaal niet zo slecht zijn als we zelf vaak verkondigen. Manchester United is wel de nummer twee van de Premier League, hoewel ze veel kritiek oogsten met hun saaie spel', aldus Gullit, die ook de vele gemiste kansen van Nederlandse clubs in Europa probeert te verklaren.

'In de Eredivisie hebben spitsen het bij Ajax, PSV en Feyenoord te eenvoudig en daarvoor krijgen ze internationaal de rekening gepresenteerd. In de competitie krijgen ze zoveel kansen dat er uiteindelijk altijd wel één of twee ballen invliegen. Vervolgens denken ze samen met hun directe omgeving dat ze goed hebben gespeeld. Maar dat is helemaal niet zo. Het gaat er juist om te scoren als je maar één of misschien twee kansen krijgt. Pas dan heb je een goede wedstrijd gespeeld. Die scherpte ontbreekt bij te veel Nederlandse spitsen. Het is allemaal te vrijblijvend. Daar kom je in grote competities en internationaal niet mee weg.'

'Natuurlijk heeft het missen van kansen ook met kwaliteit te maken. Daarom kan je het spelers als bijvoorbeeld Jürgen Locadia van PSV niet altijd kwalijk nemen dat hij de verkeerde keus maakt. Gaat hij voor eigen eer en verprutst daarmee een kans of ziet hij het niet. Het zijn details, maar ze maken op het niveau van de Champions League het verschil tussen gelijkspelen of winnen', besluit Gullit.