Everse Staat Op: 'Dan zit je op zaterdag te kijken en denk je: Jezus, wat is dit?'

Everse Staat Op: 'Dan zit je op zaterdag te kijken en denk je: Jezus, wat is dit?'

30-11-2015 06:30
4

Dramatisch. Kleurloos. Onthutsend slecht. Voetbalpurist Jan Everse heeft werkelijk geen goed woord over voor de manier waarop het Manchester United van Louis van Gaal op dit moment voetbalt. Afgelopen week zag Everse United aan het werk tegen zowel PSV (0-0) als Leicester City (1-1). 

"Als ik die wedstrijden zie, denk ik: Louis, je krijgt het niet aan het voetballen. Wat je ook doet. Hebben ze in de afgelopen twee jaar 300 miljoen euro uitgegeven ofzo? Daar kan je toch wel wat leukere spelers voor verzamelen? Zo'n Young, dat is een dramatische voetballer. Er zit zo weinig creativiteit in dit team. Het is allemaal heel voorspelbaar. Rooney heeft ook z'n beste tijd gehad. Het lijkt een beetje op Russisch voetbal van vijftig jaar geleden. Heel plichtmatig, zonder plezier."

"Ik heb vaak het idee dat ze van elkaar niet precies weten wat ze gaan doen. Het hele seizoen denk je al: Veel nieuwe spelers, dat wordt vanzelf wel beter. Maar dat wordt het helemaal niet. Het is gewoon dramatisch. Ik weet dat ze derde staan in de competitie. Maar je zag het bijvoorbeeld in dat laatste halfuur van de wedstrijd tegen PSV. Dan weten ze het niet meer. Ze creëren niets, veel balverlies, slecht positiespel. Dan denk ik: Als je zó veel geld mag uitgeven… Zo'n Fellaini komt er dan in. En dan gooien ze die ballen voor de pot, vanaf de middellijn. Het is echt armoedig."

Boring
"Louis moet toch ook denken: wat valt dit tegen. Bij al zijn andere clubs heeft-ie goed voetbal gespeeld. Nu zit hij bij Manchester, waar hij ongelooflijk veel geld tot zijn beschikking heeft. En dan dit soort voetbal. Ik kan me niet voorstellen dat Louis dit leuk vindt. Hij zit zich volgens mij kapot te ergeren. Ik schrik echt van dat niveau. Dan zit je op zaterdag te kijken en denk je: Jezus, wat is dit nou?"

"Het was voor mij de grootste teleurstelling van het weekend – en niet voor de eerste keer. Ze winnen dan net met 1-0 van Aston Villa ofzo. Of met 2-1 in blessuretijd. Door dat soort overwinninkies staan ze hoog op de ranglijst, eigenlijk veel te hoog voor datgene wat ze laten zien. Van Gaal krijgt niet voor niets veel kritiek hè? Van oud-spelers enzo. Dat het voetbal boring is. En dat is het ook! Op de een of andere manier lukt het niet. Er zit geen creativiteit in. Zo'n Schneiderlin, had je die moeten halen? Southampton is er blij mee. Zij hebben nu Jordy Clasie lopen, die is beter."

Joling
"Ik zie het heel erg somber in voor Van Gaal. Afgelopen jaar was het ook al niet best, hè? Nu heeft hij de spelers kunnen halen die hij wilde en het is niet beter geworden. Ze hebben in Manchester al jaren niet zulk slecht voetbal gezien. Zo creatiefloos. Emotieloos. Het is zó saai om naar te kijken. Net een verplicht nummer."

"Al dat geld te besteden… En dan zulk pover voetbal. Dat is minder frivool dan bijvoorbeeld NEC, hoor. Ik vind NEC leuker spelen dan United. Andere competitie, natuurlijk. Maar bij NEC zit er lef in. Positiespel, driehoekjes. Dáár zie ik de hand van een trainer. En bij Manchester zie ik dat niet. Ik zie niet wat Louis wil. Het is onherkenbaar. Om een team dit soort voetbal te laten spelen, daar hoef je Van Gaal niet voor te halen. Dan kan je Gerard Joling ook wel op de bank zetten. Die is na afloop ook nog eens veel gezelliger."

Recht door zee, spraakmakend, eigenzinnig en onafhankelijk. Elke maandag blikt Jan Everse exclusief met VoetbalPrimeur terug op het voetbalweekend. Dat doet de oud-speler van Feyenoord en Ajax in de splinternieuwe rubriek Everse Staat Op!