'Feyenoord-rellen in Rome mede veroorzaakt door politie en overheid'

'Feyenoord-rellen in Rome mede veroorzaakt door politie en overheid'

30-11-2015 14:35
23

De advocaten van vier verdachten van de 'Feyenoord-rellen' in Rome willen lagere straffen. "De Italiaanse politie en overheid zijn mede-verantwoordelijk", was maandag het pleidooi van advocaat Pepijn Slewe, meldt het Algemeen Dagblad.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie eist 200 uur taakstraf voor het viertal, voornamelijk wegens het gooien van flessen. De advocaten vinden echter dat er rekening moet worden gehouden met de slechte organisatie aan Italiaanse kant. "Die hebben de komst van duizenden supporters onderschat en de verkeerde keuzes gemaakt voor de wedstrijd", aldus Slewe.

Voor de wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord in februari verzamelden duizenden Rotterdamse fans zich in het centrum van de stad. Toen de politie hen richting de bussen wilde dirigeren ontstond er chaos, waarna het tot rellen kwam bij de Spaanse Trappen. Van een vermeend verbod om op dat plein te komen wisten ze niets af, beweren de supporters.

"Zonder aankondiging ging de politie de massa opdrijven. Voor veel supporters kwam dit uit het niets. Mensen werden geslagen met wapenstok. Hierop werd gereageerd met het gooien van flessen en vuurwerk. Het was actie-reactie gedrag", is het relaas van Slewe.

Maandagmiddag staan nog vijf andere verdachten voor de rechter.