Twente kondigt groot nieuws aan: niet langer eigenaar van stadion en 32 miljoen

Twente kondigt groot nieuws aan: niet langer eigenaar van stadion en 32 miljoen

30-11-2015 17:08
66

FC Twente is, als een gezamenlijk plan met de gemeente wordt aangenomen, niet langer eigenaar van De Grolsch Veste. De club wil het stadion onderbrengen in een aparte stichting, die losstaat van Twente zelf. Daardoor draagt die stichting ook de schuld op het stadion. Daarnaast ging de gemeente Enschede akkoord met een vernieuwde garantstelling van 32 miljoen euro.

De 17 miljoen euro die werd geleend voor de bouw van het stadion is omgezet in die garantstelling, meldt de club. Directeur Gerald van den Belt spreekt over de herstructurering van de schuldpositie van FC Twente: 'Vandaag heeft college van B&W de gemeenteraad van Enschede voorgesteld om in te stemmen met een herfinanciering van de bestaande leenovereenkomst met FC Twente. Met dit voorstel wil de gemeente Enschede een belangrijke bijdrage leveren aan een stabiele financiële toekomst van onze club.'

De gemeente stelde wel wat eisen naar aanleiding van deze herfinancieringsovereenkomst. 'De kern van de herfinancieringsovereenkomst met de gemeente is dat het stadion wordt ondergebracht in een nieuwe stichting. Een stichting die volledig losstaat van FC Twente. De club doet daarmee afstand van haar aandelen in het stadion en de nieuwe stichting neemt de schuld op het stadion over. FC Twente gaat vervolgens jaarlijks huur betalen voor het gebruik van De Grolsch Veste aan deze stichting', vervolgt Van den Belt.

'Om deze constructie te kunnen realiseren is een garantstelling van 32 miljoen van de gemeente Enschede nodig. Die garantstelling heeft uitsluitend betrekking op het stadion. Met de hiermee verkregen middelen kan FC Twente de bestaande gemeentelijke lening van 17 miljoen direct aflossen. Daarnaast hebben wij, conform het Plan van Aanpak, overeenstemming bereikt met de overige crediteuren en zijn wij in de afrondende fase daarvan.' Goed nieuws voor Twente, dat weer een financieel gezonde club wil worden.

Op 14 december volgt de uitkomst en blijkt of al deze wijzigingen worden aangenomen. Op die datum stemt de raad bij de gemeente, die ook eist dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar aanleiding van de problemen rond Doyen.