Als Twente een beroep doet op de overheid, mogen wij iets vinden van de club

"Als Twente een beroep doet op de overheid, mogen wij iets vinden van de club"

30-11-2015 23:47
9

Na weken vol ellende was er maandag eindelijk ook goed nieuws voor FC Twente. De Enschedese gemeenteraad heeft een reddingsplan opgesteld dat de club financieel moet redden van de ondergang.

En volgens wethouder Eelco Eerenburg is dat een haalbaar doel, zeker ook omdat het plan de gemeente geen geld hoeft te kosten. "Het mooie van deze oplossing is: pas als het weer misgaat, komt die garantstelling in beeld, maar ik heb geen reden om eraan te twijfelen dat het nu wel goed gaat", vertelt hij in gesprek met de NOS.

Wel wil de gemeenteraad strengere eisen gaan stellen aan de club, om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen. "Als FC Twente een beroep doet op de overheid, dan vinden we dat wij ook iets mogen vinden van hoe die club georganiseerd is. We vinden bijvoorbeeld dat er een klokkenluidersregeling moet komen en dat kapitaal en bestuur gescheiden moeten worden."

Op sportief vlak kan de gemeente natuurlijk niets betekenen voor Twente, dat met de huidige zestiende plaats serieus rekening moet houden met degradatie uit de Eredivisie. "Laten we er niet op hopen, want de stad verdient beter, maar FC Twente zegt dat degradatie niet het faillissement hoeft te betekenen", aldus Eerenburg. "Dat is een van de vragen die we FC Twente gesteld hebben. De club zal de gemeenteraad een scenario toezenden, waaruit blijkt dat FC Twente ook een aantal jaar kan overleven in de eerste divisie."