Televisieproductiemaatschappij waagde poging tot matchfixing in Nederland

Televisieproductiemaatschappij waagde poging tot matchfixing in Nederland

26-01-2016 07:14
5

Een televisieproductiemaatschappij heeft geprobeerd wedstrijden uit de Eredivisie en Jupiler League te manipuleren. Dat schrijft De Telegraaf. Dit zou zijn voorgevallen in het begin van december 2015.

'De KNVB heeft de clubdirecties en (assistent-)scheidsrechters schriftelijk op de hoogte gebracht van een poging tot matchfixing', schrijft de krant. Gijs de Jong, directeur van de KNVB, schrijft: 'Afgelopen weekend zijn wij door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie geïnformeerd dat een televisieproductiemaatschappij spelers benadert met het verzoek of men bereid is wedstrijden te manipuleren.'

Inmiddels heeft het Openmaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. "Begin december hoorden we hier voor het eerst van toen een speler ons belde", stelt een woordvoerder van de KNVB. "Deze zaak laat zien dat een melding door spelers bij de KNVB kan leiden tot het achterhalen van de anonieme beller. Het Openbaar Ministerie kwam bij productiemaatschappij CCCP uit."

Rambam
Dat bedrijf is gevestigd in Amsterdam en maakt het televisieprogramma Rambam. Daarin worden vaker mensen ontmaskerd door personen die voor Rambam undercover gaan. "Er zit voor ons verschil tussen daadwerkelijk iemand ontmaskeren die zich schuldig maakt aan manipulatie of willekeurig rondbellen en spelers proberen zover te krijgen. In dat eerste geval draagt een programma bij aan een oplossing en in het tweede geval creëert het tv-programma een probleem. Om daar vervolgens een uitzending van te maken. En met de informatie die we nu hebben, lijkt het dat laatste."

"En dat vinden we op z'n minst dubieus", vervolgt de KNVB. In dit geval wordt de producent dan ook net zo behandeld als criminele organisaties, als het aan de bond ligt. CCCP wilde alleen per mail op vragen van de KNVB antwoord geven. "Of er spelers hebben toegehapt en of er geheime opnames zijn gemaakt, weten we niet." Mogelijk doet de KNVB aangifte tegen CCCP. "Het OM heeft de zaak in onderzoek. We overleggen met hen de te nemen stappen."