Kijk eens naar het Ajax-middenveld, niet één die een mannetje kan passeren

"Kijk eens naar het Ajax-middenveld, niet één die een mannetje kan passeren"

05-02-2016 19:08
16

Co Adriaanse heeft zijn mening over inspanningsfysiologie én het voetballende aspect in Nederland klaar. "Die hele doctrine van Raymond Verheijen; het heeft ertoe geleid dat we in Nederland gewoon te weinig trainen om beter te worden. Wij zijn in Nederland bovenal gaan trainen om niet geblesseerd te raken."

Het was bij Feyenoord terug te zien. Onder Fred Rutten vielen de Rotterdammers tegen het einde van het seizoen ver terug. "Volgens mij heeft Feyenoord dat probleem veel vaker gehad, en niet alleen onder Rutten. Misschien is het dus wel een probleem van Feyenoord. Maar los daarvan: bij bijvoorbeeld Cambuur werken ze volgens een heel andere methode van inspanningsfysiologie. Gebaseerd op het idee dat iedere sporter drie zogenoemde energieleveringssystemen heeft, die je gericht kunt aanspreken in je trainingen. Daar geloof ik veel meer in", stelt Adriaanse in het Algemeen Dagblad.

Ook het trage positiespel in Nederland doet Adriaanse maar weinig. "We vergeten nog wel eens dat je het voetballen het beste zélf kunt leren. Door het gewoon heel veel te doen. In plaats daarvan creëren wij aangeleerde voetballers. Wij leren kinderen hoe ze moeten voetballen, in plaats van dat ze het elkaar leren. Jongens zoals Oussama Tannane of Adnane Tighadouini, aan hen zie je: die hebben het zichzelf geleerd."

"Maar hoeveel van dat soort spelers zijn er nog in Nederland? Veel te weinig. Kijk eens naar het middenveld van Ajax. Er is er niet één die een mannetje kan passeren, of die een oplossing ziet die niemand anders had gezien. Klaassen niet, Bazoer niet, Gudelj niet. Ja, dan krijg je dus het voetbal dat je nu steeds ziet, elke week", aldus Adriaanse.