Update: 'Dader 'Vermeer-pop' vrij, maar onder bepaalde voorwaarden'

Update: 'Dader 'Vermeer-pop' vrij, maar onder bepaalde voorwaarden'

09-02-2016 18:04
112

De man die zondag tijdens de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord een Vermeer-pop met een strop aan de tribune hing, staat al weer op vrije voeten. Dat heeft de rechter-commissaris in Amsterdam dinsdag bepaald.

Het hoe en waarom achter de vrijlating is volgens het ANP nog onbekend. De man werd dinsdagmiddag voorgeleid en op dat moment moest door de rechter-commissaris worden beslist of hij nog twee weken vast zou blijven zitten en of hij in die periode al berecht kon worden. Het OM wil graag dat de man via het zogeheten snelrecht wordt vervolgd.

De dader is een 26-jarige man uit Wageningen, die zondag vlak voor de start van de Klassieker een pop die Vermeer moest voorstellen ophing aan de balustrade van VAK410. De Feyenoord-doelman, die in augustus 2014 overkwam van Ajax, deed na de wedstrijd aangifte vanwege bedreiging. De Ajax-'supporter' kreeg meteen een stadionverbod, werd gearresteerd en in de cel gegooid. Het vervolg van de strafrechtelijke procedure is nog niet bekend.

Update 18:04: AT5 meldt dat de rechter-commissaris geen aanleiding zag om de man nog langer vast te houden. Toch zitten er voorwaarden verbonden aan de vrijlating. De 'supporter' zal onder toezicht komen te staan van reclassering en wordt acht weken nauwlettend in de gaten gehouden. Vervolgens zal er een reclasseringsrapport worden opgemaakt. Volgens het OM kan de man daarna pas voor de politierechter worden gebracht.