De Boer: Hij is een vertolking van hoe de ideale prof er uit moet zien

De Boer: "Hij is een vertolking van hoe de ideale prof er uit moet zien"

10-02-2016 12:00
14

Met de blessure van Jaïro Riedewald verliest trainer Frank de Boer voor de rest van het seizoen een steunpilaar. De negentienjarige verdediger trapte tijdens Ajax - Feyenoord (2-1) in de grond en brak daarbij zijn enkel. Een flinke aderlating voor zowel Riedewald als De Boer.

"Ik was geschokt", aldus De Boer tegen Ajax TV. "We wisten dat hij last had van zijn enkel, maar het was meer een bandje die heel licht was ingescheurd. Volgens de artsen hinderde dat hem niet om het seizoen vol te maken. Of ik baal dat hij toch heeft gespeeld? Nee. We weten allemaal hoe belangrijk deze wedstrijd was. Uiteindelijk is het in overleg gegaan. Voetbal is een risicosport. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het is waarschijnlijk ook een klein hoekje."

De ploeg van De Boer wist ook zonder Riedewald te winnen en zag aanvoerder Davy Klaassen na afloop helemaal los gaan. "Davy gaat meestal altijd voorop in de strijd", aldus de trainer. "Van speler met dat karakter maak je je aanvoerder. Hij is een vertolking van hoe de ideale prof er uit moet zien. Hij moet voorop in de strijd gaan, maar ook kwaliteit en voetbalgogme hebben. Dat juichen is wat je graag wilt zien. Je doet het niet voor het geld, maar voor je supporters en voor jezelf. Je doet het om te winnen met je teamgenoten."

De Boer stond voorafgaand aan De Klassieker voor een aantal verrassingen. Zo mocht Lasse Schöne sinds lange tijd weer in de basis starten. "Hij werkt altijd keihard. Ik weet wat ik aan Lasse heb. Soms denk ik: nu is het tijd voor Lasse. We hebben een goede selectie en hebben iedereen keihard nodig. Misschien het is de volgende keer weer tijd voor Arek Milik in de spits en staat Anwar El Ghazi weer rechtsbuiten. We kijken waar we de tegenstander pijn kunnen doen. Dit keer was dat met deze opstelling."