Leerdam noemt eigen transfer naar Vitesse 'kapitaalvernietiging': 'Ben misbruikt'

Leerdam noemt eigen transfer naar Vitesse 'kapitaalvernietiging': 'Ben misbruikt'

16-03-2016 09:18
13

Bij Vitesse is Kelvin Leerdam niet meer dan een bankzitter. In 2013 namen de Arnhemmers de rechtsback van Feyenoord over met de intentie om hem vervolgens door te verkopen. Het liep alleen allemaal eventjes wat anders in het wespennest dat Vitesse heet.

"Ik werd in 2013 gehaald als rechtsback. De afspraak was dat ik twee jaar op die positie zou spelen en dat de club me vervolgens zou doorverkopen. Ik kon bijtekenen bij Feyenoord, maar daar was te veel gebeurd. Ronald Koeman adviseerde me nog minimaal twee jaar in Nederland te blijven. Het begin was goed, maar daarna?", zegt Leerdam in Voetbal International.

Leerdam speelde na zijn eerste seizoen in de Gelredome om verschillende redenen nog maar één wedstrijd als rechtsback. Een reden was Wallace, die aan het begin van vorig seizoen werd gehuurd van Chelsea. Vitesse was in de veronderstelling dat Wallace een rechtsback was. "Na driekwart jaar gaf die jongen aan de staf toe in Brazilië nooit als echte rechtsachter te hebben gespeeld. Bosz besloot hem toen maar als een soort aanvaller te gebruiken. Ik heb later tegen Mo (Allach, technisch directeur red.) gezegd: Toen jullie wisten dat Wallace kwam, hadden jullie mij moeten verkopen. (...) Ik heb de directie later eerlijk gezegd: 'Jullie hebben aan kapitaalvernietiging gedaan!'"

Maar ook daarna kon Vitesse Leerdam niet gebruiken als rechtsback. Wel speelde hij dit seizoen een hele tijd als linksback. "Het is lastig met je rechterbeen op links, maar ik mocht niet klagen. In de winterstop hadden we na Ajax de minst gepasseerde verdediging van Nederland. Of ik het leuk vond? Nee. Ik heb later eerlijk tegen Mo gezegd: 'Ik ben misbruikt op die positie.' Maar had ik een keuze? Als ik werk weiger, krijg ik een boete. Voor het team en mijn eigen carrière ben ik blijven staan'", aldus Leerdam, die nu verbannen is naar de bank.