'Bij Ajax kreeg de ene speler 5000 gulden bij een overwinning en de andere 8000'

'Bij Ajax kreeg de ene speler 5000 gulden bij een overwinning en de andere 8000'

26-04-2016 12:36
7

Finidi George maakte deel uit van het Ajax-team dat onder Louis van Gaal de Champions League won in het seizoen 1994/95. Uiteindelijk vertrok de Nigeriaanse aanvaller niet om de minste reden uit Amsterdam, vertelt hij in gesprek met de VARA Gids. 

"Het plezier was verdwenen", aldus de voomalig rechtsbuiten. "Spelers kregen verschillende winstpremies, terwijl iedereen hetzelfde hoorde te krijgen, althans zo werkt dat overal. Maar bij Ajax kreeg de ene speler vijfduizend gulden bij een overwinning en de andere achtduizend. Van Gaal zei dat ik mocht uitkijken naar een nieuwe club, want hij had een nieuwe rechtsbuiten op het oog: Babangida. Dat was een behoorlijke klap in mijn gezicht."

Finidi is vol lof over Van Gaal, maar plaatst ook een kanttekening. "Ik was een international van 22 jaar toen ik bij Ajax kwam, een bal controleren en passen of een man passeren kon ik al, dat had ik op straat geleerd. Bovendien kan je het ook omdraaien: Van Gaal mag blij zijn dat hij zo'n spelersgroep had als die van ons in 1995 en 1996, want daarna is ook hij nooit meer zo succesvol geweest. Zonder spelers is er geen coach, vergeet dat niet."