LEZERSCOLUMN: Oproep aan KNVB: speel bekerfinale als laatste wedstrijd van seizoen

LEZERSCOLUMN: Oproep aan KNVB: speel bekerfinale als laatste wedstrijd van seizoen

26-04-2016 00:00

Door: Hans Roozekrans (username Gruber)

'De prijzen worden aan het einde van het seizoen verdeeld.'

Een wijsheid die niet voor elke voetbalcompetitie opgaat, maar waar de Nederlandse voetbalclubs in de Eredivisie de afgelopen jaren goed gehoor aan geven. In Nederland staat echter sinds enkele jaren de nationale bekerfinale ingepland op twee speelronden voor het einde van de competitie. Een onbegrijpelijke keuze die een grote invloed heeft op het slot van de Eredivisie. En waarom? De KNVB mag het weten.

De strijd om De Dennenappel ligt in Nederland met regelmaat onder vuur. Het toernooi heeft geen allure, spanning zou ontbreken en met name Ajax en PSV zien het toernooi als een troostprijs. De bekerwedstrijden kunnen voor de twee topclubs een hinderlijke onderbreking vormen voor hun ambities in de competitie en Europa. Op twee speelronden van het einde gaan de rivalen gezamenlijk aan kop. Een tussentijdse bekerfinale of bekerwinst zou voor Ajax en PSV grote impact hebben op hun titelkansen. De belangen in de competitie zijn te groot om de focus in de beslissende fase van het seizoen te moeten verdelen. En wat te denken van een eventuele huldiging.

Voor veel clubs is het winnen van het bekertoernooi wel de snelste route naar Europees voetbal. Ongewild heeft dit ook Feyenoord en FC Utrecht op twee gedachten gebracht: directe plaatsing via de competitie of het winnen van de beker. In de midweekse speelronde van vorige week verloor FC Utrecht thuis met 0-2 van De Graafschap. De finale heeft logischerwijs in het achterhoofd gezeten van de Domstedelingen. Het leverde de Superboeren drie kostbare punten op in de degradatiestrijd. Door de bekerwinst is voor Feyenoord het seizoen geslaagd. De eerste prijs sinds 2008 en directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League is een feit. Het restant van de competitie is voor de Rotterdammers enkel nog een formaliteit. Het zal Willem II bijzonder goed uitkomen dat zij de bekerwinnaar zondag in Tilburg mogen ontvangen.

In de beslissende fase van de competitie moet je dergelijke ongewenste invloeden uitbannen. In alle grote Europese competities wordt de finale van de landelijke beker gespeeld als slotakkoord van het voetbalseizoen. Een zinderende apotheose aan het einde van een lang voetbaljaar. Een wedstrijd waarbij de finalisten kunnen spelen met een leeg achterhoofd en de finale geen invloed heeft op het restant van de competitie. Beste KNVB, voorkom scheve verhoudingen en verdeel volgend jaar de KNVB Beker als laatste prijs van het seizoen.

Ook een lezerscolumn schrijven? Stuur deze in aan lezerscolumn@voetbalprimeur.nl voor dinsdag 3 mei 10.00 uur!