Meer clubs stonden in de rij voor 'laatbloeier' Toornstra: 'Hij komt op tv'

Meer clubs stonden in de rij voor 'laatbloeier' Toornstra: 'Hij komt op tv'

29-04-2016 06:45
1

Het voetbaltalent van Feyenoord-middenvelder Jens Toornstra werd al vroeg ontdekt, maar het duurde aardig lang voordat hij bij een BVO belandde. Op zijn twintigste was het eindelijk zover en stonden de clubs in de rij.

"Jens was een heel rustige jongen, een jongetje dat eigenlijk niet op de voorgrond trad. Hij deed vooral zijn eigen ding, liet de brutaalste jongens een beetje naast zich. Hij was heel rustig, maar ook ongelooflijk gedreven", kijkt John Cuvelier, oud-trainer van Toornstra bij Alphense Boys, in gesprek met VoetbalPrimeur terug op de tijd van Toornstra bij de Alphense Boys. Daar werkten de twee tussen 2004 en 2006 met elkaar.

"Op de allereerste trainingsdag kwam de vader van Jens na de training naar me toe. De vader van Jens vroeg aan mij of het een beetje ging met Jens, ik zei toen: Papa, u hoeft u geen zorgen te maken. Uw zoon komt op de televisie", zei de voormalige jeugdtrainer van Toornstra, die het talent van de Feyenoorder al snel ontdekte. "Hij dacht overal drie stappen vooruit. Zijn positiespel was werelds, hij was links- en rechtsbenig. Hij zag alles net wat eerder dan de rest. Ik zag in hem een toptalent dat ik nog nooit gezien had."

Toch vertrok Toornstra pas op zijn twintigste naar ADO Den Haag. "Dat kwam door zijn studie. Jens gaf aan dat hij overal heen kon, maar hij vond het ontzettend belangrijk om zijn studie af te maken. Hij zei ook: Als het goed is, komt het er toch wel een keertje uit. ADO wilde hem in de jeugd ook heel graag hebben, Sparta Rotterdam en andere clubs wilden hem ook wel onder hun hoede hebben."