De Boer over 'Schots' scenario voor Ajax en PSV: 'Lopen op onmogelijke ballen'

De Boer over 'Schots' scenario voor Ajax en PSV: 'Lopen op onmogelijke ballen'

01-05-2016 12:35

Het is nog altijd mogelijk dat de titelrace in de Eredivisie beslist wordt op basis van doelsaldo. Ajax (+56) loopt voor op PSV (+50), maar de Eindhovenaren hopen zondag op een monsterscore tegen SC Cambuur. Ronald de Boer maakte in 2003 bij Glasgow Rangers een zinderende apotheose mee die ook beslist werd door het aantal gemaakte goals. 

Rangers en aartsrivaal Celtic gingen dertien jaar geleden met evenveel punten (94) én precies hetzelfde doelsaldo (+68) de slotdag in. "We moesten tegen Dunfermline met één doelpunt meer winnen dan Celtic van Kilmarnock. Je moet dan niet opeens een andere tactiek gaan hanteren", herinnert De Boer (foto) zich in gesprek met het Algemeen Dagblad. 

"Dus niet ballen de zestien in gaan pompen. Die motivatie, die drang komt al uit de spelers zelf. Als PSV straks op de laatste speeldag veel doelpunten moet goedmaken, en die kans is groot, dan zullen die spelers hetzelfde voelen als wij toen."

Rangers stond bij rust met 3-1 voor, maar Celtic ging ondertussen ook met 2-0 aan de leiding. "Je loopt vanaf de eerste minuut op alle ballen. De meest onmogelijke. Je denkt: ik zou het mezelf niet vergeven als ik die kans niet maak. Meestal speel je gereserveerder. Zo van: ik moet nog de hele wedstrijd. Maar omdat je veel doelpunten moet maken, heb je een gevoel dat het nú moet. En snel. Dat zit in een voetballer. Daar heb je geen tactiek voor nodig."

Overigens trok Rangers uiteindelijk aan het langste eind. Celtic won met 4-0 en Rangers zegevierde met 6-1, door een benutte penalty in de allerlaatste minuut. "PSV is nu het Rangers van toen. Je kunt doelsaldostress krijgen, maar het belangrijkste is ook dan om je eigen spel te spelen."