Gedreven Ajax maakt geen fout en kan landstitel binnenhalen op de Vijverberg

01-05-2016 16:17
101

Ajax is dankzij een 4-0 zege op FC Twente nog maar één duel verwijderd van de landstitel. De Amsterdammers waren veel sterker dan de bezoekers, maar liepen pas in de slotfase verder weg.

Yorick Hokke
AMSTERDAM

In tegenstelling tot de wedstrijd tegen sc Heerenveen van anderhalve week geleden kon Ajax tegen FC Twente niet beschikken over Anwar El Ghazi en Mitchell Dijks. Het duo was respectievelijk geblesseerd en geschorst. De jonge Vaclav Cerny en Kenny Tete (linksback) mochten daardoor hun opwachting maken. Ook opvallend: Ajax-coach Frank de Boer koos tegen de Tukkers opnieuw voor Thulani Serero, waardoor Riechedly Bazoer weer op de bank moest plaatsnemen.

In een kolkende Amsterdam Arena begon Ajax messcherp. Twente-doelman Nick Marsman werd vrijwel direct aan het werk gezet toen Arek Milik mocht aanleggen bij een vrije trap. Diezelfde Poolse spits was enkele minuten later met een kopbal gevaarlijk, maar opnieuw redde Marsman. Hoewel de bezoekers uit Enschede zich ver terugtrokken op eigen helft, werd de Amsterdamse defensie regelmatig op de proef gesteld door middel van snelle counters. Zo kopte Ajax-huurling Zakaria El Azzouzi kort na de kansen van Milik centimeters naast.

Toen de Ajax-fans halverwege de eerste helft kennis namen van de tussenstand in Eindhoven en hoorden dat PSV op voorsprong stond, nam de spanning in het stadion wat toe. Zeker toen Ajax na de sterke openingsfase wat wegzakte. De opluchting was dan ook groot toen Cerny na 37 minuten de ban brak. Na goed werk van Joel Veltman profiteerde de Tsjech optimaal van de daaruit ontstane ruimte door met een droge knal Marsman te passeren: 1-0. Luttele minuten later zat de schrik er echter goed in toen Cabral vergat om de geheel vrijstaande El Azzouzi te bedienen en Hakim Ziyech daarna Jasper Cillessen testte.

Verlossing
Na rust bleef Ajax een geïnspireerde indruk maakte, maar de ploeg van De Boer slaagde er lange tijd niet in om het verschil groter te maken. Zo ging een streep van Veltman net langs de kruising en raakten Nick Viergever en Younes de paal. Daardoor bleef het spannend, zeker wanneer Ziyech aan de bal kwam en enkele levensgevaarlijke voorzetten afleverde. De Marokkaan was zelf nog het meest dichtbij de gelijkmaker, maar zijn fraai geplaatste poging werd knap gekeerd door Cillessen.

Tien minuten voor tijd was het dan toch Ajax dat het duel in het slot gooide. Mike van der Hoorn kopte van dichtbij de bal tegen de touwen en zorgde voor een orkaan van vreugde. Dat er een last van de Amsterdamse schouders was gevallen, bleek een minuut later. Invaller Viktor Fischer tekende met een droge knal voor 3-0, waarna het slotakkoord aan Younes was. Met een pegel in de kruising bepaalde hij de eindstand (4-0). De Boer en zijn manschappen kunnen de klus daardoor komende week klaren bij De Graafschap. Voor de coach kan het zijn vijfde titel in zes jaar tijd worden.