'Onze topkeepers spelen niet hoger dan bij Newcastle United, Ajax of PSV'

'Onze topkeepers spelen niet hoger dan bij Newcastle United, Ajax of PSV'

03-05-2016 09:20
27

Een flink aantal Eredivisie-keepers lijkt niet bestand tegen de druk nu de Eredivisie zijn ontknoping nadert. Zo gingen Willem II-doelman Kostas Lamprou en Leonard Nienhuis van SC Cambuur afgelopen weekend opzichtig in de fout.

De vraag rijst hoe het met het niveau van de keepers is gesteld in Nederland. "Ik vind het frappant dat dat juist na dit weekend wordt gevraagd", zegt Arno van Zwam, keeperstrainer van het Nederlands elftal en ADO Den Haag, in het Algemeen Dagblad. "Lamprou keept heel het seizoen al ruim voldoende. En ja, nu maakt hij een fout die consequenties heeft voor zijn ploeg. Maar keepers zijn net mensen: ze maken allemaal fouten."

Lamprou verkeek zich zondag op een schot van Feyenoord-spits Anass Achahbar. Cambuur-collega Nienhuis hield een bal bewust binnen, waarna Adam Maher dankbaar de 4-2 kon binnentikken. "Die blunders zijn van alle tijden, maar het keepersniveau is samen met het algehele voetbalniveau in Nederland wel omlaag gegaan," vindt oud-Feyenoord-goalie Joop Hiele. "We doen in Nederland niet meer mee in de Europese top. Onze topkeepers spelen, met alle respect, niet hoger dan bij Newcastle United, Ajax of PSV."

Sander Boscher ziet een ander belangrijk verschil. "Keepers die steekjes laten vallen is van alle tijden. Dat was in mijn tijd net zo erg. Vroeger was er alleen niet zoveel televisieaandacht voor." Van Zwam stipt tot slot aan dat Eredivisie-keepers tegenwoordig jonger zijn. "Die jongens moéten fouten maken", stelt de oud-doelman van Fortuna Sittard en NAC Breda. "Kijk naar Van der Hart (21) en Hidde Jurjus (22). Ik ben blij dat die jongens elke week keepen en het ook goed doen."