Franse vakbond wil van kunstgras af; VVCS bang voor Europese aansluiting

Franse vakbond wil van kunstgras af; VVCS bang voor Europese aansluiting

04-05-2016 13:00
11

De Franse voetballers komen in verzet tegen de opkomst van kunstgras. De spelersvakbond LFP wil vanaf volgend seizoen kunstgras in de Ligue 1 verbieden.

Dit naar aanleiding van de blessure van Sofiane Boufal (Lille) door toedoen van het kunstgras van FC Lorient. Volgens de LFP is het de hoogste tijd om kunstgras aan banden te leggen. "De gezondheid van de spelers moet gaan boven alle andere argumenten, zoals klimaat, onderhoudskosten of gevolgen voor het spel."

Vanaf 2018 zal kunstgras niet meer toegestaan worden in de twee hoogste divisies, maar de vakbond wil dat proces versnellen. "Alle studies wijzen uit dat voetballen op een synthetische ondergrond belastender is voor gewrichten en grotere kans geeft op spierblessures en schaafwonden", aldus de LFP. Naast Lorient heeft ook AS Nancy een kunstgrasveld in de Ligue 1. In Nederland hebben liefst twintig clubs in de hoogste twee divisies een kunstgrasmat.

"Wel spelen ook in Nederland de meeste voetballers liever op een goede natuurgrasmat", zegt voorzitter Danny Hesp tegen het ANP. "Bij onze achterban leven vooral voetbaltechnische argumenten. Het spel op kunstgras is heel anders. De bal stuitert anders, het spel is sneller en minder fysiek. Dat zou er mede toe kunnen leiden dat we de aansluiting met Europa kwijtraken."