VP Award 2016: Geboren goaltjesdief eindigt als runner-up

VP Award 2016: Geboren goaltjesdief eindigt als runner-up

05-05-2016 12:30
16

De ontknoping van de VP Award 2016 is nabij. In de countdown naar de nummer één zijn we inmiddels bij de runner-up aangekomen. Na zo'n debuutseizoen in de Eredivisie kan het ook niet anders dan dat deze spits als tweede in het klassement is geëindigd: Vincent Janssen (AZ).

Janssen vond zijn steun vooral bij de redactie van VoetbalPrimeur, waar hij de tweede plaats in de ranking innam. In de publiekspoll bezette de AZ-spits met 2020 stemmen (4%) de vijfde positie. Alle punten bij elkaar opgeteld betekent het dat Janssen op een prachtige tweede plek is geëindigd bij de VP Awards 2016.

Mooiste actie
Engeland - Nederland 1-2, 29 maart 2016
Toegegeven, het is geen moment uit de Eredivisie. En inderdaad, we hadden net zo goed de fraaie boogbal van Janssen tegen Vitesse kunnen uitlichten. Maar als één moment van Janssen er dit seizoen uitspringt, dan is het natuurlijk zijn strafschop op Wembley tijdens de oefeninterland van Nederland tegen Engeland. In minder dan een jaar tijd van de Jupiler League naar interlandvoetbal op Wembley is al een prestatie van formaat, maar als je dan ook nog eens tijdens je Oranje-debuut met zoveel bravoure een strafschop opeist én de bal op zo'n manier binnenschiet, dan ben je wel een héle koele kikker. 



Conclusie VP
De beste goaltjesdief van de Eredivisie en dat in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau. Zelf had Janssen waarschijnlijk ook niet verwacht dat hij de stap van de Jupiler League naar de subtop van de Eredivisie zo eenvoudig zou maken. Vanaf oktober non-stop aan het scoren op een manier die doet denken aan Ruud van Nistelrooy: klinisch en effectief, alsof hij al jarenlang op dit niveau zijn goaltjes meepakt. Complimenten ook voor AZ, dat het met Janssen aandurfde en daarmee topclubs als Ajax en PSV - die de gok niet waagden - uiteindelijk in het hemd heeft gezet. En hopen dat de Oranje-international alsnog komt hoeven de Nederlandse topclubs niet meer te doen. Met veel interesse uit het buitenland gaat Janssen die stap zo goed als zeker wel overslaan.



VP Awards 2016
5. Christian Santos
4. Davy Klaassen
3. Davy Pröpper