'Af en toe zit ik naar Derksen te kijken en denk ik: joh, doe mij een lol'

'Af en toe zit ik naar Derksen te kijken en denk ik: joh, doe mij een lol'

05-05-2016 13:21
7

Kees Jansma is één van Nederlands bekendste journalisten, maar raakte bij het grote publiek vooral bekend als perschef van het Nederlands elftal. Het WK van 2010 in Zuid-Afrika zal hij nooit meer vergeten.

"Ik heb erg genoten in de kleedkamer tijdens Nederland - Brazilië in Zuid-Afrika", vertelt hij aan Het Parool. "Met name in de rust: 1-0 achter, eigenlijk kansloos. We kwamen scheldend naar binnen en je hebt eigenlijk maar zeven, acht minuten. In die paar minuten heeft Van Marwijk het dus omgedraaid, dat gevoel bij de spelers."

"Hij begon: Gefeliciteerd. Want het had allang beslist moeten zijn voor de Brazilianen. Dus hiernaast zijn ze in paniek, het staat maar 1-0. En wij spelen nooit meer zo'n slechte helft, want daar hebben we al die weken voor getraind. Dus gefeliciteerd, het komt goed. En Wesley (Sneijder, red.) zei: Die keeper laat altijd één hoge bal los. En dat gebeurde ook nog. Het was fantastisch."

In die tijd was Johan Derksen een kritische volger van de Oranje-perschef. "Een persoonlijke vriend en vijand", zegt Jansma nu. "Als we elkaar zien, hebben we altijd een hartstikke leuk contact. Ik heb tien jaar met hem samengewerkt bij Voetbal International, heel veel meegemaakt samen, ups en downs en daardoor koester ik onze band, maar af en toe zit ik naar hem te kijken en denk ik: joh, doe mij een lol. Maar ik vind dat de televisie er is om uit te zetten en dan zet ik hem uit."