KNVB reikt oeuvreprijs uit aan 'vernieuwer' Cruijff: 'Daar was nu alle reden toe'

KNVB reikt oeuvreprijs uit aan 'vernieuwer' Cruijff: 'Daar was nu alle reden toe'

06-05-2016 17:11
6

De KNVB heeft een oeuvreprijs toegekend aan de onlangs overleden Johan Cruijff. De legendarische nummer veertien kreeg de prijs voor zijn verdiensten voor het Nederlandse voetbal.

'Niet alleen vanwege prijzen die Cruijff als trainer van Ajax en Barcelona won, maar ook vanwege de vernieuwende en aanvallende manier van voetballen van beide clubs', schrijft de voetbalbond op zijn website. Wim Jansen nam de prijs namens de familie Cruijff in ontvangst. De twee speelden in 1981 en 1982 samen bij Ajax.

Han Berger, voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal, vertelde dat de oeuvreprijs eigenlijk nooit postuum wordt uitgereikt. "Maar daar was nu alle reden toe", liet hij weten aan het ANP. Kees Rijvers, Piet de Visser, Foppe de Haan, Wiel Coerver, Leo Beenhakker, Louis van Gaal en Guus Hiddink werden eerder onderscheiden met een oeuvreprijs.

AZ prolongeerde vrijdag de titel voor beste jeugdopleiding van het seizoen. VVSB-coach Wilfred van Leeuwen werd gekozen tot trainer van het jaar bij de amateurs. Met de Topklasser uit Noordwijkerhout bereikte hij de halve finale van het bekertoernooi.