De cijfers rond de titelstrijd: zo vaak won Ajax níét van De Graafschap

De cijfers rond de titelstrijd: zo vaak won Ajax níét van De Graafschap

07-05-2016 10:00
15

De titelstrijd in de Eredivisie komt zondag ten einde. Als er geen gekke dingen gebeuren, mag Ajax in Doetinchem voor de 34ste keer in de historie de schaal omhooghouden. Maar er bestaat nog het scenario dat de Amsterdammers het kampioenschap aan PSV verspelen. VoetbalPrimeur bekijkt aan de hand van de historie wat de kansen daarop zijn.

Voordat Ajax en PSV zondag aan de laatste en beslissende speelronde in de Eredivisie beginnen, is de rolverdeling helder. Wint Ajax van De Graafschap, dan is het zo goed als zeker kampioen. PSV heeft alleen nog kans op het kampioenschap als Ajax punten verspeelt in Doetinchem. Spelen de mannen van coach Frank de Boer gelijk, dan is een zege voor de Eindhovenaren genoeg. Verliest Ajax, dan volstaat een PSV-gelijkspel. Wint Ajax, dan kan de ploeg van trainer Phillip Cocu alleen nog kampioen worden als het met zeven goals verschil méér wint dan Ajax. 

'Makkie' in drie kwart van de gevallen
Over het algemeen wordt het bezoek van Ajax aan De Graafschap als een 'makkie' beschouwt. De Doetinchemmers zijn al uitgespeeld in de Eredivisie en richten zich op lijfsbehoud, dat via de play-offs afgedwongen moet worden. Prioriteit bij een goed resultaat tegen Ajax ligt er dus niet. Een blik op de tot nu toe veertig ontmoetingen tussen Ajax en De Graafschap in de Eredivisie leert dat in ruwweg driekwart van de gevallen, de zege naar Amsterdam gaat. In meer dan 25 procent van de duels verspeelt de huidige koploper punten in rechtstreekse confrontaties met de Superboeren.

Vaak is dat op Doetinchemse bodem, waar Ajax zondag ook op speelt. De enige twee nederlagen die de hoofdstedelingen ooit leden tegen De Graafschap, vonden op het terrein van de Achterhoekers plaats. En ook zeven van de negen gelijke spelen waren op bezoek bij de nummer voorlaatst van de Eredivisie. De laatste keer dat Ajax niet van De Graafschap won op de Vijverberg, was in het seizoen 2002/03 (1-1). De laatste nederlaag dateert van ruim dertig jaar gelegen (1975/76, 2-1).



PSV wint ook vaak niét van PEC
Stel Ajax verspeelt punten bij De Graafschap, dan is een kampioenschap van PSV ook nog lang niet zeker. Nog geen tweederde van de confrontaties met PEC Zwolle wordt door de Eindhovenaren gewonnen. Van de 31 ontmoetingen stapte PSV twaalf keer niet als winnaar van het veld. Uit doen de Brabanders het beter dan thuis: op Zwolse bodem werd vijf keer niet gewonnen. Vorig jaar won PEC met 3-1 in het kampioensjaar van PSV, het jaar daarvoor stapten de bezoekers als winnaar van het veld (1-2). Goed om te weten als Ajax én PSV winnen: gemiddeld scoren de Eindhovenaren iets meer dan twee goals per wedstrijd tegen PEC. Het monsterscore-scenario lijken we dus wel af te kunnen schrijven, al valt een slotdag natuurlijk nooit te voorspellen. Nog één spannend rondje Eredivisie dit seizoen: Let's bring it on!