Ervaringsdeskundige Gerbrands voert druk op: 'Dat gaat in hoofden zitten'

Ervaringsdeskundige Gerbrands voert druk op: 'Dat gaat in hoofden zitten'

07-05-2016 13:47
25

Hoewel PSV slechts een heel kleine kans op de landstitel heeft, schoof Toon Gerbrands deze week aan bij de burgemeester van Eindhoven. Ze bespraken het draaiboek voor een eventuele huldiging.

"Je moet alles benaderen vanuit topsport. Zo lang je een kans hebt, moet je ervoor gaan", zegt Gerbrands tegen Voetbal International. De gedachten van de algemeen directeur gaan deze dagen terug naar 2007, toen AZ op een bizarre laatste speeldag kampioen had moeten worden, Ajax naliet om te profiteren en PSV de lachende derde werd. Op doelsaldo.

Gerbrands en Marcel Brands waren destijds werkzaam in Alkmaar. "Wat er geroepen werd over Ajax en De Graafschap, riepen ze toen over Excelsior en AZ", stelt Gerbrands. "Ik wil niet zeggen dat we dachten: het is klaar. Maar we zagen ook geen grote problemen. Een week ervoor viel alles voor ons op zijn plaats en kwamen wij bovenaan. We hadden geen programma, geen artiest, niks. Iedereen werd gek in die week."

Volgens de directeur was daarmee de focus weg. Zondag is hij met PSV afhankelijk van Ajax, dat op bezoek gaat bij De Graafschap. Zelf moet de equipe van Phillip Cocu winnen bij PEC Zwolle. "Afhankelijk zijn is niet fijn", weet Gerbrands. Het enige voordeel: focus. "Bij de gemeente Eindhoven hebben we plannen gemaakt, maar voeren we nog niks uit. In Amsterdam wordt gewerkt aan scenario’s."

"Je kunt je er als topsporter wel voor afsluiten, maar thuis gaan ze toch vragen: 'Hoe laat is die huldiging, wat moeten we met de kinderen doen?' Dat gaat in hoofden zitten, je bent altijd afgeleid", besluit een hoopvolle Gerbrands.