Ajax loopt kampioenschap mis door ongelooflijke afgang in Doetinchem

08-05-2016 16:22
53

Ajax heeft zich zondagmiddag niet weten te kronen tot kampioen van Nederland. Een 1-1 gelijkspel bij De Graafschap was niet voldoende om PSV op plek twee te houden.

De situatie om zondag 14.30 uur was duidelijk: een zege van Ajax op de Graafschap zou volstaan om PSV van titelprolongatie af te houden, mits de Eindhovenaren geen monsterzege neerzetten bij PEC Zwolle. Dat scenario kwam niet uit, maar toch ging het mis. Na een stroeve start, met een goede kans voor 'Superboer' Vincent Vermeij, rechtte Ajax de rug en meteen was het raak.

Amin Younes onderstreepte zijn bloedvorm in de Doetinchemse hitte met de openingstreffer. De Duitser krulde de bal fraai in de verre hoek: 0-1. Een halve minuut daarvoor werd Younes nog een doelpunt ontnomen, nadat hij volgens scheidsrechter Björn Kuipers buitenspel stond na een schot van Arek Milik.

Na de openingstreffer kreeg Ajax in de eerste kansen om de score verder op te voeren, maar onder meer een droomkans voor Vaclav Cerny leidde niet tot de 0-2. Na een sterke fase van ongeveer vijftien minuten zakte Ajax echter weer ver weg en creëerde het eigenlijk vrijwel geen kansen meer. PSV had weinig problemen met PEC Zwolle, waardoor de taak duidelijk was: winnen.

De minimale voorsprong kon in de tweede helft echter niet behouden worden door Ajax. Na een klein uur spelen dook De Graafschap-middenvelder Bryan Smeets op voor het Amsterdamse doel en prompt was het raak: 1-1. Frank de Boer wisselde vervolgens Mitchell Dijks voor Jaïro Riedewald, Anwar El Ghazi voor Arek Milik en Viktor Fischer voor Vaclav Cerny.

Dat bood hoe dan ook géén soelaas. Ajax maakte een zeer vermoeide indruk en creëerde nauwelijks kansen. De verlamde Amsterdammers mochten bovendien van geluk spreken dat Smeets in de laatste minuut na aan alle aspiraties een einde maakte. Ook vijf minuten blessuretijd brachten geen uitkomst. Ajax is daardoor de nummer twee van de Eredivisie.