LEZERSCOLUMN - Niet Ajax maar een nuchtere Hollandse jongen eert Cruijff

LEZERSCOLUMN - Niet Ajax maar een nuchtere Hollandse jongen eert Cruijff

17-05-2016 18:15
12

Een foto met een iconisch randje. Met de wetenschap van afgelopen zondag zou de titel 'Een legende komt een legende gaat' een titel zijn die de foto recht doet. Het gaat over de foto van de legendarische Johan Cruijff en de nu al legendarische Max Verstappen. Alsof het zo had moeten zijn. Johan zou zeggen: 'Elk eind heeft een nieuw begin.' En zo is het maar net.

Door: Rik Velthoven

Beter naar de foto kijkend zien we een verhaallijn naar voren komen die geenszins parallel loopt met de staat van ons vlaggenschip, het Nederlands elftal. Voetbal dat niet om aan te gluren is en daarnaast geen resultaat. Twee zinsneden die de staat van het huidige Oranje goed samenvatten. Op de foto is alles anders; daar staan twee legendes die weten hoe het wél moet.

Johan de sierlijke zwaan die onmogelijke ballen eenvoudig de kruising in tekent en Max Verstappen die met zijn bolide prachtige lijnen op de racebaan schrijft. Beiden prachtig en met resultaat.

Daarnaast eerst Max Cruijff op een waardige manier. Niet de jeugdclub, zijn grote liefde waar Johan ooit grote successen boekte, maar een gewone, nuchtere Hollandse jongen eert Cruijff op een manier die hij had verdiend. Niet alleen de overwinning telt maar ook de manier waarop er gewonnen.

Ook spot de jonge Max met een rust die Ajax miste. Niet falen op de beslissende dag, de laatste meters van het voetbalseizoen. In plaats daarvan koel en solide en met de arm omhoog stekend de finishlijn passeren. Op het moment dat zijn bolide de finishlijn over schiet, worden nieuwe verhalen geboren.

Max won afgelopen zondag en de manier waarop zal ons altijd bijblijven. On-Hollands. Des-Cruijffs.

Ook een lezerscolumn schrijven? Stuur deze in aan lezerscolumn@voetbalprimeur.nl voor maandag 23 mei 23.00 uur!