'In Duitsland zien ze me als Nederlander. En in Nederland kennen ze mij niet'

'In Duitsland zien ze me als Nederlander. En in Nederland kennen ze mij niet'

20-05-2016 10:37
2

Met de Duitser Peter Hyballa heeft NEC een onbekende opvolger voor Ernest Faber. Andersom is Nederland geen onbekend terrein voor de veertigjarige oefenmeester.

Hyballa heeft een Nederlandse moeder en een Duitse vader. "In Duitsland zien ze me als Nederlander, ze hebben meteen een beeld van het Nederlandse voetbal bij mij. En in Nederland kennen ze mij niet", zegt de kersverse NEC-coach tegen Voetbal International.

De KNVB kreeg in het verleden de vraag van Hyballa of hij in Nederland de cursus Coach Betaald Voetbal mocht volgen. Hij kreeg nul op zijn rekest. "Ik ben als trainer ook opgeleid in Duitsland, maar heb er al wel met Nederlanders samengewerkt. Bij Alemannia Aachen was ik hoofdtrainer, met Eric van der Luer als assistent en Erik Meijer was er de sportdirecteur. En bij Red Bull Salzburg had ik het tweede elftal onder mijn hoede, toen Ricardo Moniz er eerste trainer was."

Hyballa werkte in Duitsland veel met jeugd. Stokpaardje op zijn CV is Borussia Dortmund, waar hij met de juniorenploeg trainer was van Mario Götze. Hij komt over van Bayer Leverkusen, waar hij de A-junioren onder zijn hoede had.