Het transferbeleid van Van Gaal: 185 miljoen euro aan miskopen

Het transferbeleid van Van Gaal: 185 miljoen euro aan miskopen

24-05-2016 00:01
19

Het was een van de heetste discussiepunten rond Manchester United de afgelopen twee seizoenen: het transferbeleid van Louis van Gaal. De inmiddels ontslagen manager smeet met miljoenen (ruim driehonderd miljoen euro in totaal) en lang niet altijd met succes. VoetbalPrimeur zet op een rij welke aankopen van Van Gaal succesvol zijn geweest, welke het redelijk hebben gedaan en welke gewoon regelrechte miskopen waren.


TOP (Totaal: 99,5 miljoen euro)

Daley Blind - 18 miljoen euro
Was voor Manchester United-begrippen een koopje, zeker gezien zijn aandeel in de afgelopen twee seizoenen op Old Trafford. Kreeg zestig basisplaatsen in de Premier League en is een transfer die in Engeland als succes wordt beschouwd.

Anthony Martial - 46,5 miljoen euro
Kostte een hoop, maar daar krijg je dan ook wat voor. Met recht een van de grootste voetbaltalenten ter wereld. Scoorde zeventien keer, ondanks het feit dat hij vaak als flankspeler werd ingezet. Gaat de grote investering de komende jaren makkelijk terugverdienen.

Luke Shaw - 35 miljoen euro
Miste bijna het hele seizoen door een zware blessure, maar heeft het jaar daarvoor al bewezen een absolute topper te zijn op de backpositie. Uitstekende aankoop.

Sergio Romero - transfervrij
Kwam gratis en voor niets naar Old Trafford en toonde zich een meer dan waardige vervanger van David De Gea. Goede zet geweest van Van Gaal.




Neutraal (Totaal: 49 miljoen euro)


Morgan Schneiderlin - 32,5 miljoen euro
Geen miskoop, maar ook zeker geen topaankoop. Kwam tot 44 optredens voor Manchester United in zijn eerste seizoen, waarvan een hoop als invaller. Verdient nog een tweede kans, want heeft het wel in zich om een stabiele middenvelder in de Engelse top te worden.

Matteo Darmian - 16,5 miljoen euro
Kende een wisselend debuutseizoen. Vond zijn draai nog niet, maar was ook lang afwezig door een blessure. Heeft de potentie om nog een succes te worden op de rechterflank in Manchester.



FLOP (Totaal: 185,5 miljoen euro)

Angel Di Maria - 77 miljoen euro
Zonder twijfel de grootste miskoop van Van Gaal. Wat kon er misgaan met het halen van een topper als Di Maria? Heel veel, zo bleek al snel. Na een jaar verliet de recordaankoop Old Trafford alweer.

Memphis Depay - 32,5 miljoen euro
Werd met hoge verwachtingen binnengehaald bij Manchester United, maar heeft het - op enkele oplevingen na - niet waar kunnen maken. Met zijn tribuneplek voor de FA Cup-finale als dieptepunt.

Bastian Schweinsteiger - 18,5 miljoen euro
Was voor zijn komst naar Manchester United al blessuregevoelig en kon dat imago niet van zich afschudden in Engeland. Een gevalletje 'dat had Van Gaal kunnen weten'.

Ander Herrera - 37,5 miljoen euro
Een speler waar Van Gaal meer had verwacht. Kwam tot 36 basisplaatsen in twee Premier League-seizoenen. Veel te weinig voor de transfersom die voor hem betaald is. José Mourinho schijnt wel een liefhebber van hem te zijn, dus aan het Herrera-tijdperk op Old Trafford komt mogelijk nog geen einde.

Marcos Rojo - 20 miljoen euro
Droeg niet bij aan de stabiliteit van de Manchester United-defensie. Kwam wel veel aan spelen toe, maar vooral door de blessure van Shaw. In twee jaar geen topaankoop gebleken.

Victor Valdes - transfervrij
Kwam gratis naar de club, maar speelde niet meer dan één wedstrijd en raakte al snel in conflict met Van Gaal. Leek een gouden zet, maar was het zeker niet.