De doelman van Oranje: Cillessen heeft er een zeer serieuze concurrent bij

De doelman van Oranje: Cillessen heeft er een zeer serieuze concurrent bij

27-05-2016 12:00
28

Jasper Cillessen is de laatste jaren de eerste keuze bij het Nederlands elftal en ook vrijdagavond tegen Ierland verdedigt de Ajacied het Oranje-doel, maar na het uitstekende seizoen van Jeroen Zoet bij PSV heeft hij er wel een zeer serieuze concurrent bij. VoetbalPrimeur helpt bondscoach Danny Blind met het kiezen van zijn eerste doelman voor de komende WK-cyclus en legt de statistieken van de twee keepers van dit seizoen naast elkaar.

Wat meteen opvalt als je de seizoenen van Cillessen en Zoet vergelijkt is natuurlijk de uitstekende clean sheet van de Ajax-doelman, die slechts in vijftien Eredivisie-wedstrijden een doelpunt moest slikken. Deels de verdienste van Cillessen, maar natuurlijk ook van de gehele Ajax-defensie. Echter, als je kijkt naar het redding per doelpunt gemiddelde, dan weerlegt Zoet veel en veel betere cijfers dan Cillessen. De PSV’er verricht bijna één redding meer voordat er een doelpunt valt (Zoet 2.83 – 1.90 Cillessen). Zoet had ook veel meer gelegenheid om reddingen te verrichten: 82 keer moest hij ingrijpen. Bij Cillessen lag dat aantal aanzienlijk lager: 40.

Kijkend naar hoe de keepers handelen op hoge ballen, valt op dat Cillessen een lichte voorkeur heeft om de bal weg te boksen (15 keer tegenover 11 keer van Zoet) en dat Zoet veel vaker de ballen vangt en klemt (90 vangballen voor Zoet om 70 voor Cillessen).

In balbezit is Zoet veel accurater dan Cillessen. Niet alleen komen zijn uittrappen vaker aan bij een ploeggenoot (bijna driekwart van de ballen schiet de PSV’er naar een speler in hetzelfde shirt), maar ook zijn passing is zuiverder. Opnieuw bijna driekwart van zijn passes komt aan, tegenover 65 procent voor Cillessen. Waarbij aangetekend moet worden dat Cillessen wel iets meer betrokken wordt in het spel (615 passes om 546 voor Zoet) en dat de Ajax-doelman met twee van zijn passes/uittrappen direct aan de basis stond van een doelpunt.

Conclusie
Waar Cillessen het vaakst zijn doel schoon hield, was het Zoet die het vaakst succesvol handelend optrad voor zijn ploeg. De PSV-doelman maakte gemiddeld drie reddingen (een ontzettend hoog gemiddelde in heel Europa) alvorens hij een doelpunt te verwerken kreeg en daar heeft het defensief zo wankelende Oranje op dit moment behoefte aan. In balbezit spreken de cijfers ook in het voordeel van Zoet: hij is accurater in zijn passing én uittrappen en vangt meer ballen, waarmee hij voor meer rust kan zorgen bij het Nederlands elftal. Wat overigens niet betekent dat Cillessen geen uitstekende Oranje-doelman is. Een felle concurrentiestrijd richting het WK 2018 in Rusland kan dus losbarsten.