'Socio abonado' Sierd: Weet je, ik word moe van de reacties uit Nederland

'Socio abonado' Sierd: "Weet je, ik word moe van de reacties uit Nederland"

26-05-2016 14:00
27

De één vindt hem geniaal, de ander ergert zich groen en geel: Diego Simeone roept een hoop reacties op onder Nederlandse voetbalvolgers. Sierd de Vos wordt moe van alle meningen over de uitstekend presterende trainer van Atlético Madrid. Hij laat zich daarnaast uit over Frank de Boer.

Ruben Winkels
AMSTERDAM

El Sierd, van wie bekend is dat hij socio abonado (lid en seizoenkaarthouder) is van Atlético, is groot fan van Simeone. "Weet je, ik word moe van de reacties uit Nederland op Simeone. De mensen zien alleen beelden op televisie en praten elkaar na. Niemand zit in het stadion, heeft hem zien trainen, spreken en langs de lijn tekeer zien gegaan. Het is ook een modeverschijnsel geworden om hem een geweldenaar te vinden", vertelt hij aan VoetbalPrimeur.

"Drie jaar geleden had niemand het over hem, maar toen won hij al wel de Europa League met Atlético. Bovendien liet hij Chelsea wegspelen in de Europese Supercup en het belangrijkst: hij liet Atlético voor het eerst van Real Madrid winnen na veertien jaar zonder zege. De motivatie als strategie. Het is al vijf jaar aan de gang, maar pas nu het mode is om hem geweldig te vinden, wordt dat onderkend", zegt De Vos. "Dat wat Simeone belichaamde als speler, heeft hij over weten te brengen op zijn selectie. Wie er ook op welke positie staat, alle spelers lopen harder dan ze ooit in hun leven gingen."

De Vos neemt Antoine Griezmann als voorbeeld. De Franse aanvaller kwam twee jaar geleden over van Real Sociedad en heeft zich ontpopt tot sterspeler. "Griezmann is natuurlijk een aardige voetballer. Hij scoorde redelijk veel, maar Sociedad kreeg ook heel veel doelpunten tegen. Dat kwam onder andere door Griezmann, die rond de middenlijn bleef hangen als hij de bal verloor. Dat is nu niet meer zo. Dat is de hand van Simeone."

Van Hanegems
"Maar het is niet alleen Simeone hoor", haast El Sierd zich te zeggen. "Eigenlijk hebben ze daar allemaal Willem van Hanegems. Met één Van Hanegem is Feyenoord kampioen geworden. Moet je je voorstellen dat er vijf van dat soort zijn. De hele staf bestaat uit killers, die allemaal tot het bittere eind de kleur van Atlético verdedigen. Het moment dat er een bal in het spel werd gegooid is een goed voorbeeld. Niet netjes, niet sportief, maar het toont wél de uiterste wil om te winnen."

De Vos raakt wat dat betreft niet uitgepraat over Simeone. "Weet je waarom hij El Cholo (het boefje of de donkere, red.) wordt genoemd? Hij was een stuk bruiner dan andere blanken in Argentinië. En de donkere pakken die hij draagt is een vorm van bijgeloof. Voor elke wedstrijd doet hij een heel ritueel. Altijd hetzelfde, een heel seizoen. Zwart overhemd, zwart ondergoed, zwarte das, zwarte schoenen, zwarte sokken."

De Boer en Atlético
De kans is nihil dat Simeone in de zomer vertrekt bij Atlético, maar mocht het tóch gebeuren dan is Frank de Boer in elk geval geen kanshebber om de succescoach op te volgen. "Nee, dat denk ik niet", zegt De Vos. "Frank de Boer heeft zijn zinnen gezet op Engeland. Dat is niet zo ver van huis en dat is hem ook wat waard."

"Hij een prima trainer gebleken met een prachtige erelijst. Maar Ajax was wel pas zijn eerste club. Internationaal heeft De Boer bovendien niet zoveel gepresteerd, al heeft dat ook te maken met het spelersmateriaal. Weinig indruk gemaakt dus, behalve bij de zege op Barça zonder Lionel Messi."

"Atlético heeft buiten dat natuurlijk allang een schaduwlijst opgesteld. Unai Emery van Sevilla staat daar bijvoorbeeld op. Die lijkt wel een beetje op Simeone", besluit de Ziggo-commentator. "Simeone blijft in elk geval nog tot het nieuwe stadion klaar is. In augustus 2017 verlaten ze het Vicente Calderon."