Blind heeft vaste formatie gekozen: Tijd tekort om die patronen erin te krijgen

Blind heeft vaste formatie gekozen: "Tijd tekort om die patronen erin te krijgen"

26-05-2016 16:00
7

Danny Blind heeft definitief afscheid genomen van de 5-3-2 formatie. De coach van het Nederlands elftal probeerde die tactiek uit in oefenwedstrijden tegen Wales en Frankrijk, maar na de overwinning op Engeland in een 4-3-3 formatie is Blind om.

"Deze wedstrijden dienen als voorbereiding voor het begin van de WK-kwalificatie, dus dan zullen we ook voor deze speelstijl kiezen", licht Blind toe. "Daarbij liggen de accenten per wedstrijd anders als het gaat om het middenveld en de vleugelspitsen. In het huidige voetbal is het niet meer zo dat je de bal aan een buitenspeler kan geven en die maakt maar de actie. Daar zullen we in moeten variëren", zegt de bondscoach tegen Voetbal International.

De keuze voor een 4-3-3 formatie heeft ook te maken met tijdsgebrek. "Een 5-3-2 systeem moet je er goed in kunnen slijpen, dat heb ik ook altijd gezegd. Het trainingskamp is er nu anders uit komen te zien. We wilden tien dagen eerder in Nederland alvast beginnen met de internationals uit de Eredivisie, maar door trips van Ajax en PSV naar China was dat niet haalbaar."

"Niet dat we in dat geval zeker voor dat spelsysteem zouden kiezen, alleen nu is de tijd tekort om die patronen erin te krijgen. Daarnaast heeft het 4-3-3 systeem in het laatste duel met Engeland ons een goed gevoel gegeven", besluit de oefenmeester.