'Daar hebben ze een absolute voorsprong op ons, Nederland is een speeltuin'

'Daar hebben ze een absolute voorsprong op ons, Nederland is een speeltuin'

28-05-2016 12:55
10

Richard Grootscholten gaat per 1 juli aan de slag als hoofd van de Feyenoord Academy. Grootscholten werkte voorheen in bijvoorbeeld Rusland, Polen en Noord-Amerika. De ervaring die hij daar heeft opgedaan wil hij benutten in Rotterdam-Zuid.

Wat wil Grootscholten overbrengen naar de opleiding van Feyenoord? "De mentale ontwikkeling van het talent en het versterken van het fysiek van de spelers, waar Feyenoord zelf ook al mee bezig is. In Noord-Amerika hebben kinderen van jongs af via school en sportclubs qua fysiek – dus kracht, lenigheid, snelheid en uithoudingsvermogen – een absolute voorsprong op ons. Waar het in Nederland soms nog een speeltuin is, is sporter-zijn in de Verenigde Staten van jongs af aan een beroep. Daar zit met je lichaam bezig zijn in de cultuur", zegt hij op de clubsite van Feyenoord.

Ook op het gebied van wetenschap wil Grootscholten vooruitgang boeken. "In Nederland zijn we zó goed in een aantal facetten van het voetbal. Ons tactisch en technisch vermogen, al staat dat laatste al iets meer onder druk. Maar we zouden gek zijn als we de wetenschap niet integreren. Nederland is een kennisland, kom op! We móeten ook wel, anders gaan we het verliezen van andere landen."