De crisis bij FC Twente: tijdlijn van de val van de Tukkers

De crisis bij FC Twente: tijdlijn van de val van de Tukkers

17-06-2016 14:11
55

Het zijn de weken van de waarheid voor FC Twente. Blijft de club in de Eredivisie, wordt het veroordeeld tot degradatie naar de Jupiler League of verdwijnt het helemaal uit het profvoetbal? Deze tijdlijn biedt een overzicht van de ontwikkelingen sinds het begin van de crisis in Enschede tot op de dag van vandaag. 

Januari 2014: FC Twente gaat in zee met de investeringsmaatschappij Doyen Sports, dat vijf miljoen euro betaalt voor 25 tot 30 procent van de Tukkerse transferrechten. Dusan Tadic, Kyle Ebecilio, Quincy Promes en Bilal Ould-Chikh worden aan Doyen ‘verkocht’. Voorzitter Joop Munsterman benadrukt dat Doyen geen zeggenschap over de toekomst van de spelers krijgt.

Februari 2014: De KNVB verplicht FC Twente om de contracten met Doyen aan te passen, vanwege een te grote invloed van de investeringsmaatschappij op het transferbeleid van de club.

Juni 2014: De KNVB maakt bekend dat FC Twente per november van dat jaar teruggezet wordt naar categorie 1 en onder curatele wordt gesteld. De financiële situatie wordt door de voetbalbond als zorgwekkend beschouwd en FC Twente moet een plan van aanpak opstellen.

Oktober 2014: FC Twente krijgt een boete van 45.000 euro omdat bij de transfer van Hakim Ziyech van sc Heerenveen naar FC Twente de regels zijn overtreden. De Tukkers hadden om goedkeuring moeten vragen omdat de club in categorie 1 zit.

Januari 2015: FC Twente houdt zich niet aan de afspraken van het plan van aanpak en krijgt een publieke waarschuwing.

Maart 2015: De licentiecommissie van de KNVB legt de club een straf van drie punten in mindering op om dezelfde reden.

April 2015: Omdat FC Twente voor de derde keer niet aan de doelstellingen in het plan van aanpak kan voldoen, worden er opnieuw drie punten in mindering gebracht.

Juli 2015: FC Twente krijgt van de licentiecommissie groen licht voor het nieuwe plan van aanpak.

November 2015: Football Leaks onthult documenten van de overeenkomst van FC Twente met Doyen Sports. Enkele van die documenten zijn door de club niet met de KNVB gedeeld. Twente krijgt tot 9 december de tijd om alle informatie met de licentiecommissie te delen. Eind november wordt het contract met Doyen door de club afgekocht, voor het bedrag van 3,3 miljoen euro

December 2015: De licentiecommissie komt tot de conclusie dat FC Twente de documenten doelbewust heeft achtergehouden. De club krijgt een boete van 42.250 euro en mag drie jaar niet in Europa uitkomen. Bovendien wordt de licentie ingetrokken, tenzij de club volledig meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek en de aanbevelingen van het onderzoek volledig doorvoert.

Januari 2016:
Het onderzoek onder leiding van Ben Knüppe begint. Hij onderzoekt wie op de hoogte waren van de misleiding van de licentiecommissie met als doel dat die personen geen functie meer mogen bekleden bij FC Twente.

Februari 2016: FC Twente krijgt toestemming om de halfjaarcijfers 2015/16 niet op 1 maart, maar op 1 mei bij de licentiecommissie aan te leveren. Dit vanwege de lopende onderzoeken naar de club, die van invloed kunnen zijn op de financiële situatie.

1 maart 2016: Knüppe rondt zijn onderzoek af en stelt dat alle bestuursleden die tussen juni 2013 en 2015 indirect of direct betrokken waren bij de financiële misstanden bij FC Twente, moeten opstappen. Aldo van der Laan, directeur, legt zijn functie neer.

21 maart 2016: FC Twente trekt de jaarrekening van het seizoen 2014/15 in vanwege aanpassingen met betrekking tot de transfer van Dusan Tadic.

29 maart 2016: De FIFA bestraft FC Twente vanwege de deal met Doyen Sports. De club krijgt een boete van 170.000 euro omdat Doyen te veel invloed op het transferbeleid heeft.

4 april 2016: De licentiecommissie van de KNVB straft FC Twente voor de derde keer met drie punten in mindering, omdat er weer financiële afspraken niet zijn nagekomen. De club krijgt een laatste kans.

26 april 2016: Joop Munsterman en Aldo van der Laan, oud-directeuren en de belangrijkste schuldeisers van de club, sluiten een akkoord met FC Twente.

1 mei 2016: FC Twente levert de halfjaarcijfers 2015/16 en de aangepaste jaarrekening van 2014/15 volgens afspraak in.

10 mei 2016: FC Twente bereikt een akkoord met de overige zeventien Eredivisie-clubs over een financiële compensatie voor die clubs vanwege de oneerlijke concurrentie in de afgelopen jaren.

18 mei 2016: De licentiecommissie komt tot het besluit dat FC Twente moet degraderen naar de Jupiler League, omdat de club na de uitspraak in december opnieuw documenten heeft achtergehouden, ditmaal van de transfers van Orlando Engelaar, Dusan Tadic en Jesus Corona. De licentie voor de Eredivisie wordt ingetrokken, maar als 'tweede kans' krijgt de club wel een licentie voor de Jupiler League terug. De commissie vraagt de Centrale Spelersraad om een niet-bindend advies, alvorens het besluit definitief is.

21 mei 2016: FC Twente heeft het voornemen om een kort geding bij de burgerrechter aan te spannen tegen het besluit van de commissie. Advocaat Christian Visser vindt dat een gevaarlijke onderneming, omdat het einde van de club dan dreigt.

24 mei 2016: De Eredivisie-clubs verzoeken FC Twente het kort geding in te trekken. De Graafschap weet niet waar het aan toe is, omdat degradatie mogelijk vermeden wordt bij terugzetting van FC Twente.

26 mei 2016: De Centrale Spelersraad geeft de licentiecommissie een negatief advies over de degradatie van FC Twente. De commissie legt dat advies direct naast zich neer en maakt het besluit definitief: Twente moet naar de Jupiler League.

27 mei 2016: Het kort geding voor de rechtbank van Utrecht dient. De KNVB stelt dat de gang naar de rechter van FC Twente onnodig is, omdat de beroepscommissie de zaak snel had kunnen behandelen. Uiterlijk 10 juni komt de rechtbank met een uitspraak. Op 6 juni behandelt de beroepscommissie de kwestie. Een week later volgt de uitspraak daarvan.

10 juni 2016: Twente heeft het kort geding tegen de KNVB verloren. De Enschedeërs spelen daardoor volgend seizoen in de Jupiler League. De club kan nog wel in beroep gaan tegen de straf. Ook de beroepscommissie van de KNVB buigt zich nog over de zaak. Daardoor kan het maanden duren voordat Twente en de overige belanghebbende partijen exact weten waar zij aan toe zijn.

17 juni 2016: FC TWENTE BLIJFT IN DE EREDIVISIE. De beroepscommissie heeft tegen alle verwachtingen in bepaald dat de club niet naar de Jupiler League degradeert. Het financiële wanbeleid van de laatste jaren wordt de club zwaar aangerekend, maar de beroepscommissie ziet onvoldoende grond voor de KNVB om de Enschedeërs te laten degraderen.

Dit artikel wordt aangevuld als er nieuwe ontwikkelingen rond de crisis bij FC Twente plaatsvinden.