De drie Dost-pogingen van Feyenoord: Ajax-voorkeur en Zeist-gesprek

De drie Dost-pogingen van Feyenoord: Ajax-voorkeur en Zeist-gesprek

08-06-2016 16:15
12

Het is een bijna jaarlijks terugkerend verschijnsel: Feyenoord toont interesse in Bas Dost, de spits flirt heel even met een transfer en besluit vervolgens om niet op het aanbod in te gaan. Ook dit jaar lijkt de Oranje-international geen ja te zeggen op het huwelijksaanzoek van Feyenoord. VoetbalPrimeur zet de drie mislukte pogingen in de ellenlange transfersoap op een rij.

2011
Feyenoord toont in januari voor het eerst interesse in Dost, op dat moment speler van sc Heerenveen. Met hulp van externe financiers wordt er door de financieel noodlijdende vier miljoen euro bijeengesprokkeld om de spits bij de Friezen weg te kapen. Feyenoord meldt zich officieel bij Heerenveen en doet een bod dat volgens vele media tot een principe-akkoord leidt.

Eén probleem: ook Ajax wil Dost en de voorkeur van de spits gaat uit naar de Amsterdammers. Feyenoord krijgt een 'nee' te horen. Uiteindelijk wordt ook de deal met Ajax vijf minuten voor het verstrijken van de transferdeadline afgeblazen.

2014
Dost is inmiddels naar VfL Wolfsburg verkast, waar hij niet gelukkig is in zijn rol als reservespeler. Technisch directeur Martin van Geel, die vlak na het afketsen van de eerste Dost-deal bij Feyenoord begon, zoekt naar een opvolger van Graziano Pellè en komt bij de Oranje-spits uit.

De verwarring is ook in deze transferperiode weer groot: Dost zegt geen trek te hebben in een terugkeer naar de Eredivisie, maar komt daar snel op terug en laat via zijn zaakwaarnemer weten 'heel enthousiast' te zijn over Feyenoord. In Zeist spreekt de spits met Van Geel en toenmalig trainer Fred Rutten. Dost geeft in dat gesprek aan salaris in te willen leveren om bij Feyenoord te kunnen spelen.

Waar het deze keer misgaat? Het probleem lijkt nu bij Wolfsburg te liggen. Feyenoord meldt zich wel bij de Bundesliga-club, maar wordt de deur gewezen omdat Wolfsburg hem nog niet wil laten gaan.

2016
Een nieuwe editie in de soap rond Dost en Feyenoord. Ondanks de vele interviews waarin de speler aangeeft de Eredivisie geen logische stap te vinden en financieel niet zoveel in te willen leveren, sijpelt begin juni het nieuws naar buiten: Feyenoord doet Dost weer een aanbieding. De spits wil daar eventueel de tijd voor nemen om over na te denken, zo klinkt het.

De hype duurt weer een paar dagen en weer blijkt het huwelijk Dost-Feyenoord niet voorbestemd. Financieel niet willen inleveren, geen trek in de Eredivisie, naar een andere club willen. Het zijn de verhalen die we bijna ieder jaar weer horen als het gaat om Dost en Feyenoord.

Dinsdag wordt in Duitsland gemeld dat de spits 'nee' heeft gezegd tegen de Rotterdammers: hij wil naar de Premier League. En zo gaat er weer een transferzomer voorbij met heel veel heisa rond Dost en Feyenoord en heel weinig resultaat.