Van Basten zag wondergoal bijna afgekeurd worden: 'Dán had ik wel gevlagd'

Van Basten zag wondergoal bijna afgekeurd worden: 'Dán had ik wel gevlagd'

09-06-2016 08:12
5

Het doelpunt van Marco van Basten in de finale van het EK van 1988 staat in ons geheugen gegrift. Echter, de dienstdoende grensrechter overwoog om het doelpunt tegen de Sovjet-Unie wegens buitenspel af te keuren.

"Ik kan het mij nog goed herinneren. Ik wilde mijn vlag omhoog doen. Maar toen ik zag hoe mooi het doelpunt was, liet ik mijn arm naar beneden", vertelt Rémi Harrel in gesprek met het Franse Le Parisien. Harrel besloot om zijn arm naar beneden te houden. "Waarschijnlijk had ik wel gevlagd als de bal over het doel was gegaan."

Het doelpunt kreeg een luchtje van buitenspel. Onzin, zegt Harrel. "Achteraf gezien was het geen buitenspel, maar ik overwoog zeker om de treffer af te keuren. Ik was ook nog jong, 34 jaar, en al actief op zo'n hoog niveau, waar de druk hoog was. Het zou de ergste beslissing in mijn loopbaan zijn geweest."

De destijds geldende buitenspelregel schreef voor dat een aanvaller bij het aanspelen van de bal niet op een lijn mocht staan met de voorlaatste speler van de tegenpartij. Van Basten kwam dicht in de buurt van die grens, waardoor Harrel overwoog om af te vlaggen. De buitenspelregel is sinds 1990 aangepast. Oranje won uiteindelijk met 2-0 door de openingstreffer van Ruud Gullit en de kroonjuweel van Van Basten.