Turks international raakte uit beeld bij de KNVB: 'Voelt zich meer Nederlander'

Turks international raakte uit beeld bij de KNVB: 'Voelt zich meer Nederlander'

11-06-2016 09:57
9

Met Oguzhan Özyakup is er toch nog een in Nederland geboren voetballer actief op het EK in Frankrijk. De 23-jarige middenvelder leek lang voorbestemd om Oranje te halen, maar zondag neemt hij het met Turkije op tegen Kroatië.

Özyakup, die opgroeide in Zaandam, was dertien jaar toen hij werd opgepikt door AZ. "We zagen al snel dat hij bovengemiddeld getalenteerd was", herinnert Aloys Wijnker zich, destijds hoofd opleidingen bij AZ, in gesprek met Trouw. "Oguzhan was heel ijverig en toonde altijd honderd procent inzet. Daarnaast was hij een pure liefhebber. Hij had altijd zin om te trainen en te voetballen."

Al na twee jaar stond Arsenal op de stoep voor Özyakup, die vaak aanvoerder was in de jeugdelftallen van de KNVB. "Ik weet nog dat zijn ouders daar helemaal niet op zaten te wachten, maar Oguzhan zei: 'Arsenal is mijn droomclub, ik ga daarnaartoe.' Die vastberadenheid is tekenend voor hem. Hij wist al vroeg dat dit zijn kans was." Een doorbraak in Londen bleef uit, maar bij Besiktas groeide hij wel uit tot basisspeler. Met die club werd hij landskampioen.

Dat Özyakup uitkomt voor Turkije wekt voor sommigen bevreemding. De mensen om hem heen noemen hem een typische Nederlander. "Als hij voor de spiegel staat en eerlijk moet zijn, dan zal hij zeggen dat hij zich meer Nederlander voelt dan Turk", beweert een bekende van hem in de krant. Na zijn vertrek naar Arsenal hoorde hij echter niets meer van de KNVB, waarna de keuze op Turkije viel.