Nederland heeft wonder nodig: directe Champions League-plaatsing vervalt

Nederland heeft wonder nodig: directe Champions League-plaatsing vervalt

22-06-2016 07:55
55

Het ziet er niet rooskleurig uit voor de Nederlandse clubs die in de Champions League gaan spelen. Vanaf het begin van het seizoen 2018/'19 vervalt mogelijk de plek die rechtgeeft op directe plaatsing voor het toernooi.

Nederland maakt op de UEFA-ranking, waarop nu de tiende plaats wordt bezet, in 2017 een vrije val. De prestaties uit het jaar 2011/'12 tellen dan niet meer mee. Volgens Voetbal International komt Nederland dan op de veertiende plek terecht met 21,963 punten, ruim achter Turkije, Zwitserland en Tsjechië. Zelfs Griekenland verslaat Nederland in dat geval. Als Nederland nog verder daalt - naar de zestiende plek - krijgt het slechts vier Europese tickets.

De beste twaalf landen mogen in ieder geval één club rechtstreeks naar de Champions League sturen. Door het enorme gat met die plek, waar Tsjechië met 27,675 punten staat, moeten Nederlandse clubs de komende jaren héél veel punten in Europa pakken. In totaal moeten er komend jaar ongeveer vijftien overwinningen worden geboekt door PSV, Ajax, Feyenoord, AZ en Heracles Almelo. Anders moet de kampioen in 2018 instromen in de voorrondes.