Update: EK-organisatie heeft goed nieuws voor 'blunderende' Kuipers

Update: EK-organisatie heeft goed nieuws voor 'blunderende' Kuipers

23-06-2016 14:50
43

Björn Kuipers is na het EK-duel tussen Kroatië en Spanje (2-1) de kop van jut. De Nederlandse arbiter heeft van de UEFA inmiddels een spreekverbod opgelegd gekregen. Voormalig arbiter Mario van der Ende vindt dat Kuipers zichzelf een slechte dienst heeft bewezen. 

Kuipers beging een fout door de gemiste strafschop van Sergio Ramos niet over te laten nemen. Kroatië-doelman Danijel Subasic stond veel te ver voor zijn lijn en spelers van Spanje en Kroatië liepen te vroeg in. Volgens Van der Ende kan dit grote gevolgen hebben voor het EK-vervolg van Kuipers.

"Alles ging fout, wat fout kon gaan", vertelt de 60-jarige Hagenaar in De Telegraaf. Volgens Van der Ende was Kuipers daarvoor al een keer in de fout gegaan. "Omdat het geen strafschop was voor Spanje. Die speler van Kroatië raakte David Silva met de borst en werd daarbij gelanceerd door een duwende Spanjaard. Een penalty moet honderd procent zijn en niet fifty-fifty."

Volgens Van der Ende kan dit weleens slecht nieuws betekenen voor team Kuipers. "In ieder geval helpt deze fout Kuipers niet op het EK. Daarvoor hoef je geen geleerde te zijn."

Update 14.50: Ondanks zijn 'blunder' in de groepsfase mag Björn Kuipers tóch op het EK blijven. De UEFA heeft donderdag bekend gemaakt welke 'scheidsrechtersteams' hun koffers kunnen pakken en team Kuipers hoort daar niet bij. Voor William Collum (Schotland), Ovidiu Hategan (Roemenië), Sergey Karasev (Rusland), Pavel Královec (Tsjechië), Svein Moen (Noorwegen) en Clément Turpin (Frankrijk) zit het toernooi in Frankrijk er wél op. Er blijven twaalf scheidsrechters over.