Van Basten stelt veranderingen voor: 'Acht tegen acht maakt het spectaculairder'

Van Basten stelt veranderingen voor: 'Acht tegen acht maakt het spectaculairder'

25-06-2016 07:59
37

Marco van Basten wil drastische veranderingen toepassen in het voetbal. De assistent van Oranje-bondscoach Danny Blind pleit in het Financieel Dagblad voor acht tegen acht in plaats van elf tegen elf en doet daarnaast een tweede suggestie.

Volgens de gewezen oud-spits wordt het spel veel aantrekkelijker met acht tegen acht. "Iedere speler is meer aan de bal, de mindere spelers vallen af waardoor je gemiddeld betere spelers hebt. En je bent sneller bij de goal, wat leuk is omdat het spel op het middenveld eigenlijk het saaist is", aldus Van Basten, die wel een eis stelt aan de verandering. "Het veld moet korter worden gemaakt."

Volgens de voormalig bondscoach zit het voetbalpubliek hier op te wachten."Waar worden mensen vrolijk van? Passeeracties, mooie passes en doelpunten", vervolgt Van Basten, die in de krant direct een tweede suggestie doet: spelers het veld uitzetten na een aantal overtredingen.

Van Basten wil op deze manier spelers met uitzonderlijke kwaliteiten meer beschermen. "Als jij telkens tegen Messi aanloopt waardoor die niet door kan voetballen, dan wordt het spel stilgelegd, en Messi kan zijn uitzonderlijke kwaliteiten niet tonen. Dan kan je beter zorgen dat die verdediger niet meer dan vijf obstructies mag maken, zoals in het basketbal, en daarna verplicht wisselen", aldus Van Basten.