PSV kan de opvolger van Bruma gewoon in de Eredivisie vinden

PSV kan de opvolger van Bruma gewoon in de Eredivisie vinden

28-06-2016 10:00
8

Nu het vertrek van Jeffrey Bruma bij PSV definitief is, wordt er in Eindhoven gezocht naar een nieuwe centrumverdediger. Er zijn twee dingen over die zoektocht bekend. Eén: de club heeft al contact gelegd met Zenit Sint-Petersburg over Nicolai Lombaerts en twee: Timo Letschert is in ieder geval níét in beeld.

En dat is opvallend, want de FC Utrecht-verdediger was afgelopen seizoen een van de revelaties van de Eredivisie. VoetbalPrimeur analyseert zijn statistieken om te kijken of hij wél op het lijstje van PSV had moeten staan als mogelijke opvolger van Bruma.

Letschert benadert Bruma-cijfers
Natuurlijk, op de inmiddels naar VfL Wolfsburg vertrokken verdediger stond afgelopen seizoen geen maat in de Eredivisie. Maar dat neemt niet weg dat Letschert - in een lager geklasseerde en kwalitatief mindere ploeg – uitstekende cijfers heeft overlegd waarmee hij in ieder geval op het scoutingslijstje van PSV had kunnen staan.

Bruma is natuurlijk koning in de duels. Meer dan ooit was hij daar afgelopen seizoen een constante factor in. Liefst zeventig procent van de kopduels won hij en alle duels bij elkaar genomen kwam hij in zestig procent van de gevallen als winnaar uit de strijd. Bij Letschert ligt het percentage gewonnen kopduels flink lager (58,7%), maar benadert hij in alle duels bijeen de cijfers van Bruma (56,6%). In zijn tackles is Letschert zelfs nog zuiverder dan de Oranje-international. 41 van de 71 tackles won hij, tegenover 30 van de 57 van Bruma: 57%-52.6%.

Letschert heeft meer overtredingen nodig om zijn tegenstander in bedwang te houden (34 om 26 voor Bruma), maar is daarin wel slimmer. Slechts drie keer pakte de Utrecht-verdediger een gele kaart, waarvan één keer voor een slechte tackle. Bruma kreeg zes keer geel, alle keren voor een slechte tackle. Dieper ingaand op de manier hoe de twee verdedigen, valt op dat Letschert veel meer intercepties maakt (100 voor Letschert om 54 voor Bruma), maar dat Bruma de bal veel vaker wegwerkt (Bruma 205 om 115 voor Letschert) en ook vaker de bal blokt (24, L: 19)

Zowel Bruma als Letschert maakte twee defensieve fouten tijdens dit seizoen, waarbij er één groot verschil tussen de twee zit: bij Bruma leidde dat niet tot een doelpunt, bij Letschert beide keren wél.

In balbezit zijn Bruma en Letschert vergelijkbaar. Bruma gaf in 32 wedstrijden 1509 passes, waarvan 1162 voorwaarts en Letschert gaf 1686 passes, waarvan 1241 voorwaarts. Bij Bruma kwam 89 procent van de passes aan, bij Letschert was dat 86 procent. Wat opvalt is dat de Utrecht-verdediger aanvaller veel belangrijker is in balbezit. Hij creëerde maar liefst dertien kansen, gaf dertien passes waar een schot uit voortkwam en scoorde zelf drie keer, opvallend genoeg niet met het hoofd. Twee keer schoot hij met zijn rechter raak uit een standaardsituatie en één keer uit een directe vrije trap. Bruma scoorde niet, gaf één assist en creëerde acht kansen.

Conclusie
Natuurlijk kan Letschert nog niet tippen aan Bruma, die met zijn jaren ervaring in de Nederlandse top én zijn ervaring van het spelen in Engeland en in de Bundesliga een gevestigde kracht was bij PSV. Maar Letschert, pas 23, heeft afgelopen seizoen bij het goed draaiende maar kwalitatief natuurlijk mindere FC Utrecht bewezen wél de potentie te hebben. In een betere ploeg zal Letschert beter worden. Niet voor niets is hij in beeld bij het Nederlands elftal, waarvoor hij al werd opgeroepen, en lonken transfers naar Engeland, Italië en Duitsland. Zelf richt hij zich op een transfer naar het buitenland, maar zou een transfer naar de Nederlandse top niet voor zowel PSV als Letschert een uitkomst zijn?