Wie is Lombaerts? PSV en Ajax azen op multimiljonair en Advocaat-favoriet

Wie is Lombaerts? PSV en Ajax azen op multimiljonair en Advocaat-favoriet

29-06-2016 17:00
4

PSV en Ajax vechten sinds vorige week om de handtekening van Nicolas Lombaerts. Een bekende naam in België, maar in Nederland weten alleen de échte kenners wie hij is. VoetbalPrimeur stelt je voor aan de 31-jarige verdediger.

1. Lombaerts is een centrale verdediger met een uitstekende basistechniek, die in noodsituaties ook als linksback uit de voeten kan. Verder is hij een bescheiden jongen en slim, en binnen de lijnen vrij 'lief'. Hij kreeg in zijn carrière nog nooit een rode kaart. Minpunt is dat de stopper te boek staat als redelijk blessuregevoelig.

2. Lombaerts werd opgeleid door Club Brugge, maar maakte op jonge leeftijd de geruchtmakende overstap naar rivaal AA Gent. Drie jaar later, in 2007, haalde Dick Advocaat hem naar Zenit Sint-Petersburg, waar hij in één klap miljonair werd. Lombaerts staat in de lijst met rijkste Belgen op de 524e plaats, met een geschat vermogen van 22.362.000 euro.

3. Het was geen toeval dat Advocaat hem negen jaar geleden naar Rusland haalde. De huidige assistent-bondscoach van Oranje raakte tijdens het EK voor beloften in 2007 diep onder de indruk van Lombaerts. "Als hij zo speelt als op het EK is hij onze redder in noord. Een brandjesblusser en een leider. Indrukwekkend gewoon", zei Advocaat over hem.

4. Lombaerts liep op bizarre wijze het EK in Frankrijk mis. Hij zat aanvankelijk bij de EK-selectie van België, maar viel af door een spierscheuring. Toen hij veel sneller herstelde dan verwacht sloot hij toch weer aan, maar was hij in de pikorde voorbijgestreefd door andere verdedigers. Daardoor kon hij uiteindelijk zijn eerste EK vergeten.

5. Lombaerts is een slimme jongen. De Belg combineerde als aanstormend talent bij Club Brugge en AA Gent zijn voetbalcarrière met een studie rechten aan de Universiteit van Gent. Door de lucratieve aanbieding van Zenit zette hij de studie 'on hold'. "Ik vond dat heel erg", zei hij daar eens over. "Ik ga later weer studeren. Geschiedenis, denk ik."