Van Basten hekelt Busquets: 'Dat soort trucs heeft Iniesta niet nodig'

Van Basten hekelt Busquets: 'Dat soort trucs heeft Iniesta niet nodig'

29-06-2016 19:04
19

Marco van Basten is bepaald niet onder de indruk geraakt van Engeland en Spanje dit EK. Volgens de assistent-bondscoach van het Nederlands elftal misten beide landen een plan B in de achtste finale.

Van Basten zag dat de Engelsen zich stukbeten op IJsland (2-1). 'In de stijl van Manchester United bleven ze maar tikken en zoeken. Eigenlijk lag de oplossing heel erg voor de hand: chaos creëren in het strafschopgebied. Dan moet je ballen naar voren peren in plaats van die trechter in te dribbelen', schrijft de oud-spits in zijn column in Voetbal International.

'De machteloosheid van Engeland werd maandag opnieuw genadeloos blootgelegd door IJsland', vervolgt Van Basten. 'Daarnaast zou je kunnen zeggen dat de arrogantie van de Spanjaarden is afgestraft.' La Furia Roja ging met 2-0 onderuit tegen Italië. 'Zeker de eerste helft was het alsof ze dachten: Dit doen we wel even. En dan is Italië op z’n best.' De uitschakeling heeft wel tot gevolg dat Andrés Iniesta van het EK-podium verdwijnt.

'Iniesta is als middenvelder wat Messi is als aanvaller: fenomenaal', stelt Van Basten. 'Los daarvan is hij een voorbeeld voor de jeugd. Sergio Busquets vroeg continu om kaarten voor tegenstanders. Na een duw deed hij alsof hij een stomp had gekregen. Dat soort trucs heeft Iniesta niet nodig. Die is spatzuiver en als mens volledig in balans. Dus ondanks zijn vroege vertrek uit Frankrijk verdient hij wat mij betreft een prijs voor zijn hele carrière.'