Portugal houdt hoofd koel en plaatst zich als eerste voor halve finale EK

Portugal houdt hoofd koel en plaatst zich als eerste voor halve finale EK

30-06-2016 23:42
39

Portugal heeft zich donderdagavond als eerste land geplaatst voor de halve finales van het EK. In een spannend duel met Polen trok de ploeg van bondscoach Fernando Santos aan het langste eind na penalty's.

Portugal en Polen maakten er aanvankelijk een leuke avond van in Marseille, waar Cristiano Ronaldo en Robert Lewandowski de grote blikvangers waren. De supporters hoefden slechts één minuut en veertig seconden te wachten op de eerste treffer. Lewandowski kreeg de bal aangespeeld door Kamil Grosicki en de bekritiseerde spits (want: nog niet gescoord op het EK), schoot raak. Het was de op een na snelste goal ooit in het historie van het EK.

Polen bleef na de snelle openingstreffer heersen en verdelen, waardoor Portugal en dus ook Ronaldo nauwelijks in het stuk voorkwam. Na een half uur kwamen de Portugezen echter tóch op gelijke hoogte. Renato Sanches, met zijn achttien jaar de jongste Portugese basisspeler ooit op een eindronde, legde aan van buiten de zestien en zag de bal door een lichte Poolse aanraking in de rechterhoek belanden.

In de tweede helft was er qua kwaliteit een stuk minder te genieten, maar de spanning maakte veel goed. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor een verlenging de beslissing moest brengen. Daarin gebeurde niets, behoudens de entree van een veldbestormer, die naar de grond werd gewerkt met een rugbytackle.

Penalty's moest daardoor uitkomst brengen. Na zeven feilloze strafschoppen miste Jakub Blaszczykowski vanaf de stip, waarna invaller Ricardo Quaresma zijn land naar de halve finale schoot. Portugal staat voor de vijfde keer in de halve finale van een EK, overigens zónder na negentig minuten te winnen in Frankrijk.