Waarde van Milik na EK: scouts zien completere spits, maar geen Ajax-killer

Waarde van Milik na EK: scouts zien completere spits, maar geen Ajax-killer

01-07-2016 12:00
25

Voor Arek Milik kwam donderdag een einde aan het EK door de uitschakeling van Polen tegen Portugal. De Ajax-spits heeft zich vijf wedstrijden op het hoogste podium kunnen presenteren en gaat nu zijn nieuwe club kiezen. Maar is het voor Ajax wel lucratiever geweest dat Milik tot na het EK heeft gewacht op een transfer? In andere woorden: is de waarde van Milik door zijn prestaties in Frankrijk gestegen of gedaald? VoetbalPrimeur vergelijkt zijn statistieken op het EK met die in de Eredivisie.

Het mooiste compliment voor Milik volgde na de uitschakeling tegen de Portugezen, toen bondscoach Fernando Santos moest toegeven dat zijn zo gedisciplineerd verdedigende ploeg maar geen vat kon krijgen op de spits van de Amsterdammers. Maar Milik viel dit EK ook op door zijn vele gemiste kansen. Negentien keer schoot hij, waar maar één doelpunt uit voortkwam. Zijn accuraatheid was ook ondermaats: slechts 38 procent van zijn schoten belandde tussen de palen. Tijdens het afgelopen Eredivisie-seizoen met Ajax was dat nog 49 procent. Bovendien scoorde Milik in Nederland één keer per 5.24 schoten, en op het EK dus één keer per negentien schoten.

In zijn rol als tweede spits naast Robert Lewandowski werd Milik wel meer betrokken in het spelletje dan bij Ajax. In vijf wedstrijden gaf hij 135 passes, een gemiddelde van 27 passes per wedstrijd. Bij Ajax ligt dat gemiddelde zo rond de 24 passes. Dat niet Milik maar Lewandowski het aanspeelpunt van de Poolse ploeg was valt ook te concluderen aan hoe de Ajax-spits zijn passes gaf. 62 procent van de passes ging voorwaarts, vaak richting de snelle vleugels of Lewandowski. Bij Ajax ligt dat percentage op net boven de 50 procent. Ook de passzuiverheid van Milik lag op het EK hoger: 79 procent tegenover 72 procent bij Ajax.

Hoewel zijn doelpuntengemiddelde veel lager lag dan bij Ajax (0.2 goals per wedstrijd tegenover 0.68 goals per wedstrijd in de Eredivisie) creëerde Milik wel veel meer kansen voor de Poolse ploeg: 2.2 kansen per wedstrijd kwamen voort uit een actie van de 22-jarige spits, tegenover 1.03 in dienst van Ajax. Om even de vergelijking met zijn Poolse ploeggenoot Lewandowski te maken: die creëerde slechts 1.2 kansen per wedstrijd dit EK. Waarbij aangetekend moet worden dat Lewandowski wel hetzelfde aantal goals maakte op het EK: namelijk één.

De cijfers van Milik in de duels tijdens het toernooi in Frankrijk zijn opvallend te noemen. Zijn percentage gewonnen kopduels lag ruim tien procent hoger (43,8% - 32,8%) dan bij Ajax, en alle duels bij elkaar genomen is dat verschil zelfs vijftien procent (52,5% - 37,4%). Zijn percentages op het EK liggen ook hier hoger dan die van Lewandowski.

Conclusie
Het belangrijkste ontbrak bij Milik tijdens dit EK: zijn scherpte in de afronding. De Ajax-spits kreeg én creëerde kansen genoeg om topscorer van dit EK te worden, maar had zijn vizier - ook getuige zijn mindere schotaccuraatheid - niet op scherp staan.

Milik heeft zich wél als veel completere spits gepresenteerd op het EK. Met betere cijfers in de passing en zijn kracht in de duels op een hoger podium heeft de Pool de scouts ongetwijfeld geïmponeerd en in combinatie met zijn doeltreffendheid in de Eredivisie is het plaatje van Milik compleet. De spits toont potentie op alle facetten en voor Ajax zal dit EK, nu de onderhandelingen met alle geïnteresseerde clubs gaan beginnen, een extra reden zijn om hoog in te zetten.