Open sollicitatie van IJslander: 'Ik zou heel graag in Nederland willen spelen'

Open sollicitatie van IJslander: 'Ik zou heel graag in Nederland willen spelen'

02-07-2016 10:58
8

Samen met Hakim Ziyech behoorde de IJslander Ingolfur Sigurdsson tot de grote talenten in de opleiding van sc Heerenveen. Waar de wereld aan de voeten ligt voor Ziyech, liep het bij de 23-jarige Sigurdsson anders. Angststoornissen stonden hem in de weg.

Sigurdsson stond tien jaar geleden te boek als het grootste talent van IJsland. Heerenveen had hem opgepikt en plaatste hem in de jeugdopleiding, waar hij samenspeelde met Ziyech. "Beiden waren toen heel talentvol", zegt hun voormalige trainer Jeffrey Talan in de Leeuwarder Courant. "Maar Ingo was sterker, sneller en explosiever." Bij Sigurdsson ging het mis. "Ik begon me vreemd te voelen. Ik was intens moe, stond stijf van de stress. Ik had geen idee wat er mis was", vertelt hij. "I was lost. Ik was niet in staat het huis te verlaten en sloeg trainingen en wedstrijden over."

Sigurdsson had angststoornissen. Hij keerde begin 2008 terug naar IJsland en werkte aan zijn herstel. De voormalige jeugdspeler pikte de draad weer op bij KR Reykjavik. Sigurdsson leefde op en keerde, ondanks belangstelling van onder meer Manchester United en Arsenal, terug bij Heerenveen. Weer ging het mis, en werd zijn contract ontbonden.

Een nieuw traject volgde en inmiddels gaat het weer beter. Een stage bij FC Volendam leverde niets op, maar Sigurdsson is vastberaden terug te keren naar Nederland. "Ik zou heel graag bij een Nederlandse club willen spelen, maar dan liefst wel op mijn positie", aldus de middenvelder. "Ik ga hoe dan ook slagen als prof."