Belgen halen neus op voor Van Gaal: 'WK Oranje niet iets om trots op te zijn'

Belgen halen neus op voor Van Gaal: 'WK Oranje niet iets om trots op te zijn'

05-07-2016 17:04
29

De dagen van Marc Wilmots bij de Rode Duivels zijn geteld, na het Waterloo tegen Wales in de kwartfinale van het EK. Als mogelijke opvolger circuleert de naam van Louis van Gaal. Moet België in zee gaan met de Nederlander? De redactie van VoetbalPrimeur.be oordeelt.

Daan Slingers – Hoofdredacteur VoetbalPrimeur.be
Eerlijk? Het zou geweldig zijn, moest Koning Louis I de macht in handen krijgen. Maar dan spreek ik puur als schrijver van stukken. De egobotsing met de loge Belgische voetbalbond, sowieso een rel met de Franstalige media en Van Gaal, die komt uitleggen hoe er gevoetbald moet worden in ons land. Nooit meer een saai moment. Zalig! En dat voor een groot deel in koeterwaals Frans, dat waarschijnlijk even amusant is als het Duits en Engels van Van Gaal.

Toch mag Van Gaal van mij gerust op pensioen blijven. Niet dat de Amsterdammer geen vakman is, verre van. Bijna overal boekte hij succes. Bijna dus. Waar liep het mis? In zijn laatste jaar bij Barcelona. Bij zijn eerste doortocht bij het Nederlands elftal. In zijn beginperiode bij AZ. Wanneer Van Gaal een ervaren groep had, liep het mis. Jonge talenten naar een hoger niveau tillen. Dan is hij op zijn plaats.

'Helaas' bestaat onze nationale ploeg tegenwoordig uit mannen met de nodige ervaring. Kompany en Hazard moet je het spelletje niet meer uitleggen. Deze groep heeft nood aan een arm om de schouder, die op het juiste moment wel tactisch kan ingrijpen, in tegenstelling met Wilmots. Daarom: geen Van Gaal. Ga voor Michel Preud’homme.

Raf Hermans - Redacteur VoetbalPrimeur.be
Als zijn Frans even goed is als zijn Engels (en welke Nederlander praat er nu vlot Frans), zouden we ons goed amuseren met Louis Van Gaal. Verder zie ik weinig redenen waarom hij de geknipte man is. Ja, hij heeft zijn strepen dik verdiend en lanceerde enkele topspelers. We hebben echter een fantastische generatie heerlijke voetballers die het gewend is om dominant en aanvallend voetbal te spelen. De laatste twee opdrachten van gekke Louis waren niet bepaald het toonbeeld van aantrekkelijk voetbal. Ja, Nederland haalde de halve finale op het WK, maar het voetbal was allesbehalve om trots op te zijn. Ook bij Manchester United klonk er veel gegeeuw op de tribunes.

Daarbij komt dat een groep met gevestigde waarden en van Gaal het meestal niet zo goed met elkaar kunnen vinden. Als er jonge talenten moeten gelanceerd worden, is hij de man voor de job. De Rode Duivels beschikken echter voor het grootste deel over mannen met de nodige ervaring en vooral het nodige karakter. De nieuwe bondscoach moet vooral een tactisch genie zijn, die verder de groep in de hand kan houden. Aan een egocentrische van Gaal hebben we dus geen nood. Een buitenlander op zich is geen probleem. Waarom niet polsen bij de Argentijn Marcelo Bielsa?

Glenn Schrader – Redacteur VoetbalPrimeur
Met van Gaal zou België een bondscoach hebben met een palmares om 'u' tegen te zeggen. Eentje die ook duidelijk weet wat het is om bondscoach te zijn en al bewezen heeft dat hij het aankan. Van een middelmatig Nederland maakte hij een ploeg die dicht bij een WK-overwinning stond. Met een gouden generatie Rode Duivels zijn de mogelijkheden oneindig.

Van Gaal bewijst bijna keer op keer dat hij tactisch een topcoach is, zelfs bij Manchester United, waar hij ondanks een ongebalanceerde kern toch de FA Cup wist te winnen. Van Gaal heeft ook aanzien. De spelers zullen het nodige respect hebben voor de Nederlander. Respect dat Wilmots al een tijdje kwijt is. Ik zeg: doen.