Van Hooijdonk stoort zich aan 'hypocrisie' in Nederland: 'Dat missen wij'

Van Hooijdonk stoort zich aan 'hypocrisie' in Nederland: 'Dat missen wij'

11-07-2016 18:37
26

Pierre van Hooijdonk heeft genoten van de overwinning van Portugal in de EK-finale tegen gastland Frankrijk. De kritiek op het resultaatvoetbal van de EK-winnaar is onterecht, stelt de oud-spits van het Nederlands elftal én Benfica.

"Je kunt ook van andere aspecten genieten. Je weet dat je bij Portugal geen aanvallend voetbal hoeft te verwachten, maar ze doen er echt alles voor om te winnen. Ik vind dat mooi om te zien, vooral omdat wij dat in Nederland niet kunnen", aldus Van Hooijdonk, die in het seizoen 2000/2001 bij Benfica voetbalde, tegen Metro.

De analyticus merkt hoe dan ook wel op dat er minder te genieten was. "Neem bijvoorbeeld dit toernooi waarin we veel verwachtten van Cristiano Ronaldo en Robert Lewandowski. Zij vielen tegen. Dat heeft niet zozeer met hun vorm te maken, maar met wat er om ze heen staat. Real Madrid is kwalitatief beter dan Portugal, Bayern München is beter dan Polen."

Daarnaast stelt Van Hooijdonk vast dat de gunfactor in Nederland voor Portugal laag is. "Dat gemene wat Portugezen hebben, missen wij. Daardoor wordt er schande over gesproken, maar ik vind dat hypocriet. Volgens mij stonden wij met zijn allen te juichen toen Edwin van der Sar op het WK van 1998 Ariel Ortega een rode kaart aannaaide."